Το ενδεχόμενο υποτροπιάζουσας μείζονος κατάθλιψης μπορεί να αποκαλύψει το μεταβολικό μας προφίλ, συγκεκριμένες δηλαδή μεταβολικές υπογραφές στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε συνεργασία με Ολλανδούς ερευνητές οι μεταβολίτες, τα μικρά μόρια που σχηματίζονται από βιοχημικές αντιδράσεις (μεταβολισμός), λειτουργούν ως δείκτες πρόβλεψης επόμενων καταθλιπτικών επεισοδίων, μια «απόδειξη της άμεσης σχέσης των μιτοχονδρίων με την κατάθλιψη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής Robert K. Naviaux, MD, PhD, καθηγητής Ιατρικής, Παιδιατρικής και Παθολογίας.

Τα ευρήματα για τη σοβαρή ψυχική διαταραχή δημοσιεύονται στο Translational Psychiatry.

Στη μελέτη συμμετείχαν 68 εθελοντές (45 γυναίκες και 23 άνδρες) με υποτροπιάζουσα μείζονα κατάθλιψη και υποχώρηση της πρώτης καταθλιπτικής διαταραχής χωρίς αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή, καθώς και 59 υγιείς εθελοντές σε αντιστοιχία ηλικίας και φύλου. Οι ερευνητές έλαβαν αιματολογικά δείγματα από τους ασθενείς με υποχώρηση της αρχικής κατάθλιψης, τους οποίους συνέχισαν να παρακολουθούν για δυόμισι χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια μεταβολική υπογραφή που έφεραν οι ασθενείς μετά την υποχώρηση της καταθλιπτικής διαταραχές, μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια άνω του 90% ποιοι κινδύνευαν από υποτροπή έως και δυόμισι χρόνια μετά. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε πως οι μετοβολίτες ανήκαν σε ορισμένα είδη λιπιδίων (εικοσανοειδή και σφιγγολιπίδια) και πουρίνες. Οι πουρίνες παράγονται από μόρια όπως το αδενοσινοδιφωσφορικό οξύ (ADP) και η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), βασικές χημικές ενώσεις για την αποθήκευση ενέργειας στα κύτταρα.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αλλαγές συγκεκριμένων μεταβολιτών σε έξι αναγνωρισμένες μεταβολικές οδούς στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, οδήγησαν σε θεμελιώδεις μεταβολές σε σημαντικές κυτταρικές δραστηριότητες.

Όπως ανέφερε ο Δρ Naviaux, πρόκειται για μια μικρή μελέτη που πρώτη όμως αποκαλύπτει τη δυνατότητα χρήσης μεταβολικών δεικτών ως προγνωστικών κλινικών εργαλείων για ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επανάληψης καταθλιπτικών επεισοδίων. Μια μελέτη με τουλάχιστον 198 εθελοντές για κάθε φύλο και ισάριθμες ομάδες ελέγχου σε αντιστοιχία ηλικίας και φύλου θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα, πρόσθεσε.

Η υποτροπιάζουσα μείζων κατάθλιψη αποτελεί μια σοβαρή διαταραχή της διάθεσης που που συνδυάζει πολλαπλά συμπτώματα όπως συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας, θυμού ή απογοήτευσης, απώλεια ενδιαφέροντος, διαταραχές ύπνου, άγχος, επιβραδυμένη ή δύσκολη κριτική ικανότητα, αυτοκτονικές σκέψεις και ανεξήγητα σωματικά άλγη όπως πόνο στην πλάτη ή κεφαλαλγία.

Διαβάστε επίσης

Απόπειρα αυτοκτονίας: Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια;

Κατάθλιψη: Πέντε ερωτήσεις αποκαλύπτουν αν πάσχετε – Όλα τα συμπτώματα

Έντερο: Τι ρόλο παίζει στην Κατάθλιψη, τον Αυτισμό και τη Σχιζοφρένεια