Σε μια κρίση ημικρανίας, νιώθουμε πως δε μπορούμε να διαχειριστούμε τίποτα και το μόνο που θέλουμε είναι η ηρεμία μας. Όμως τι σημαίνει αυτό για τη ψυχική μας υγεία δεδομένου ότι μπορεί να νιώσουμε ανήμποροι και αποκομμένοι, καθώς ακόμα και οι πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες μοιάζουν με βουνό; Τα καλά νέα γι΄ αυτούς τους ασθενείς φαίνεται πως έφτασαν, καθώς στοιχεία νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζουν ότι το 63% των Καναδών που υπέφεραν από ημικρανίες στην πραγματικότητα κατάφεραν να εξελιχθούν και να ευημερήσουν παρά τους αφόρητους πόνους της δυνατής κεφαλαλγίας.
«Η συγκεκριμένη μελέτη δίνει ελπίδες σε όσους υποφέρουν από ημικρανίες, τις οικογένειες τους αλλά και το υγεινομικό προσωπικό» τονίζει η επικεφαλής της έρευνας Esme Fuller-Thomson, καθηγήτρια και διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Πορεία της Ζωής και τη Γήρανση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Η ίδια διερευνά την τελευταία δεκαετία τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που μπορεί να σχετίζονται με τις ημικρανίες όπως οι απόπειρες αυτοκτονίας, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, στη χώρα μας, υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανία (περίπου 10 σε κάθε 100 ανθρώπους και των δύο φύλων), ενώ ειδικά για τις γυναίκες τα ποσοστά αγγίζουν τις 18-20 σε κάθε 100 γυναίκες. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Συλλόγου με τίτλο «Η ημικρανία στην Ελλάδα το 2020» σε 2.105 ασθενείς του Σύλλογου, το 65.94% νιώθει ότι χάνει τη ζωή του πονώντας. Επομένως, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά καθώς λίγες είναι οι έρευνες που έχουν εστιάσει στους παράγοντες που συνδέονται με την ψυχική υγεία και την ευεξία στους πάσχοντες από ημικρανίες.
Η προκείμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο διερεύνησε τη βέλτιστη ψυχική υγεία σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου ισάριθμο με αυτό της ελληνικής έρευνας, περισσότερων δηλαδή από 2.000 Καναδών που είχαν διαγνωσθεί με ημικρανίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Τα δεδομένα αυτά προήλθαν από τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά και την Έρευνα για την Ψυχική Υγεία από την Ιατρική Κοινότητα του Καναδά.
Για να καθοριστεί η εξαιρετική ψυχική υγεία των ασθενών, οι συμμετέχοντες έπρεπε να κατορθώσουν τρία πράγματα: 1) σχεδόν καθημερινή ευτυχία ή ικανοποίηση από τη ζωή τον τελευταίο μήνα 2) κοινωνική και ψυχική ευεξία τον τελευταίο μήνα 3) απουσία αγχώδων διαταραχών ή κατάθλιψης, αυτοκτονικών σκέψεων και εξάρτηση σε ουσίες τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου.
«Αναθαρρήσαμε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι περισσότεροι από τρεις στους πέντε ασθενείς με ημικρανία είχαν εξαίρετη ψυχική υγεία και υψηλά επίπεδα ευεξίας» σημειώνει η Fuller-Thomson. Πιο συγκεκριμένα, όσοι ασθενείς με ημικρανία είχαν τουλάχιστον ένα έμπιστο άτομο στη ζωή τους είχαν εώς και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι ψυχικά υγιείς σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κάποιο άτομο να τους στηρίξει στον κοινωνικό τους περίγυρο. Ακόμα, όσοι στράφηκαν προς τη θρησκεία ή προς άλλες πνευματικές αναζητήσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας, είχαν εώς και 86% μεγαλύτερες πιθανότητες εξαιρετικής ψυχικής υγείας σε σύγκριση με εκείνους που δεν στράφηκαν σε μεταφυσικές αναζητήσεις. Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το ιστορικό κατάθλιψης, η κακή σωματική κατάσταση αλλά και οι λειτουργικοί περιορισμοί του ατόμου αποτελούσαν εμπόδια στην ομαλή ψυχική υγεία αυτών των ατόμων.
Τα στοιχεία αυτά σίγουρα δίνουν μια νέα δυναμική στην επιστημονική κοινότητα: «Οι επαγγελματίες υγείας που αναλαμβάνουν άτομα που πάσχουν από ημικρανίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη σωματική ευεξία των ασθενών τους αλλά και την πιθανή κοινωνική απομόνωσή τους στο σχεδιασμό της θεραπείας τους» αναφέρει η συν-συγγραφέας Marta Sadkowski, πτυχιούχος νοσηλεύτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Διαβάστε επίσης:
Ημικρανία: Ανακαλύψτε τι σχέση έχει με τον ίλιγγο
Ημικρανία: Επαναστατική μέθοδος προσφέρει άμεση ανακούφιση