Τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά και τα πάρτι, οι γιορτές γενεθλίων, οι τελετές αποφοίτησης, οι αθλητικές εκδηλώσεις, οι κινηματογράφοι αλλά και όλες οι άλλες δραστηριότητες έχουν σταματήσει τουλάχιστον για το άμεσο και ορατό μέλλον, λόγω κορωνοϊού, εκατομμύρια παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν έντονη απογοήτευση.

Τί πρέπει να κάνετε όταν βοηθάτε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την απογοήτευση

– Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή είναι να επιβεβαιώσετε την απογοήτευση του παιδιού σας. Αφήστε τα παιδιά σας να μάθουν ότι είναι φυσιολογικό, υγιές και λογικό να αισθάνονται απογοητευμένα. Πείτε τους ότι κι εσείς αισθάνεστε απογοήτευση για λογαριασμό τους. Αφήστε τα να μιλήσουν για αυτό, να κλάψουν γι ‘αυτό ή να το επεξεργαστούν με τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για εκείνα. Μερικά παιδιά κλαίνε, άλλα θυμώνουν και ξεσπούν, άλλα μουτρώνουν και άλλα κλείνονται στο δωμάτιό τους ή στον εαυτό τους. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για το πώς βιώνει ή εκφράζει ένα παιδί την απογοήτευσή του. Βοηθήστε το παιδί σας να χαρακτηρίσει αυτό το συναίσθημα χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: «Ξέρω πόσο πολύ απογοητεύθηκες και αυτό σε κάνει να νιώθεις πολύ θυμωμένος / λυπημένος. Καταλαβαίνω, και είναι εντάξει να νιώθεις έτσι. Λυπάμαι τόσο και στενοχωριέμαι κι εγώ μαζί σου».

– Βοηθήστε το παιδί σας να βρει τρόπους αντιμετώπισης της απογοήτευσης, ώστε να μην κολλήσει στο συναίσθημα και να συνεχίσει να λειτουργεί. Πείτε πράγματα όπως, «η απογοήτευση είναι λογικό να υπάρχει και πάντα θα λυπάσαι που δεν μπόρεσες να κάνεις το πάρτι γενεθλίων σου φέτος. Ωστόσο, πρέπει να πάμε παρακάτω και να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας. Ας βρούμε κάτι που μας βοηθάει τώρα!» Αυτό αναγνωρίζει το συναίσθημα και δεν το απορρίπτει ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει τα παιδιά να προχωρήσουν.

– Σκεφτείτε τρόπους για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της απογοήτευσης. Διαβάστε, ενημερωθείτε, μιλήστε με κάποιον φίλο που μπορεί να έχει αντιμετωπίσει ή να αντιμετωπίζει τώρα παρόμοιο θέμα, σχεδιάστε μια δραστηριότητα που θα του αποσπάσει την προσοχή. Η απόσπαση της προσοχής και η εστίαση σε άλλα πράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Μιλήστε για άλλα πράγματα που προσβλέπετε να κάνετε μαζί ή να κάνει το παιδί σας με τους φίλους του στο μέλλον.

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν βοηθάτε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την απογοήτευση

– Είναι πολύ σημαντικό να μην απαξιώσετε το συναίσθημα που αισθάνεται το παιδί σας. Μην του πείτε ότι άλλοι περνούν χειρότερα ή «σταμάτα πια με αυτήν την απογοήτευση». Αντ’ αυτού, πείτε: «Μακάρι να μην ήταν αλήθεια, αλλά δυστυχώς πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν επίσης. Δεν είσαι μόνος».

Μην τιμωρείτε και μην επικρίνετε το συναίσθημα ή την απάντηση του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας αντιδρά με θυμό, καθώς είμαστε όλοι αγχωμένοι αυτήν την εποχή, είναι εύκολο να απαντήσετε με θυμό. Προσπαθήστε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να συνειδητοποιήσετε ότι ο θυμός του παιδιού είναι απέναντι στην κατάσταση και στην απογοήτευση, όχι απέναντί σας. Αντί να φωνάζετε κι εσείς και να οξυνθεί η κατάσταση , πείτε πράγματα όπως: «Καταλαβαίνω πόσο θυμωμένος είσαι. Δεν σε αδικώ καθόλου. Είναι εντάξει να νιώθεις θυμωμένος. Κι εγώ το ίδιο νοιώθω με αυτό που έγινε. Δε βγαίνει κάτι με τις φωνές, μήπως να βρούμε έναν άλλο τρόπο για να ξεφύγουμε από τον θυμό σου;»

Το να διδάσκονται τα παιδιά να κατανοήσουν, να βιώσουν και να διαχειρισθούν την απογοήτευση καθώς και πώς να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά παρά τις αντιξοότητες της ζωής είναι μια πολύτιμη δεξιότητα που θα έχουν για πάντα. Πείτε στο παιδί σας – και θα το θυμάται, να είστε σίγουροι- ότι είστε πάντα πλάι του για να το υποστηρίξετε και ότι θα το ξεπεράσετε μαζί!

Διαβάστε επίσης

Γονείς: Ο παράγοντας που μεγαλώνει τον κίνδυνο για την καρδιά τους

Ταινίες τρόμου: Από ποια ηλικία μπορεί να τις δει το παιδί

Γονείς: Πώς μαθαίνουμε στο παιδί να αγαπά τον εαυτό του