Μέσα στην καρδιά της πανδημίας του κορωνοϊού, το παιδί σας, που ακόμη είναι μαθητής του Δημοτικού, σας ζητά να παρακολουθήσει το «Stranger Things», τη δημοφιλή αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας-τρόμου του Netflix. Η πρώτη αντίδραση σίγουρα θα είναι «Αστειεύεσαι; Είναι πολύ τρομακτικό!». Μια νέα επιστημονική μελέτη, δείχνει ότι οι φαν των ταινιών τρόμου έχουν καλύτερη ψυχολογική πορεία κατά την πανδημία. «Εάν τα πράγματα είναι τρομακτικά στον κόσμο, για πολλούς ανθρώπους φαίνεται λογικό να ξεπερνούν τους φόβους του με κάτι τρομακτικό σε ταινία, βιντεοπαιχνίδι ή βιβλίο», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Κόλταν Σκρίβνερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Κατά πόσο ισχύει ωστόσο κάτι τέτοιο για τα παιδιά;

Ταινίες τρόμου και ανθεκτικότητα

Η έρευνα του Σκρίβνερ επικεντρώθηκε σε ενήλικες, οπότε δεν είναι σαφές εάν τα παιδιά που παρακολουθούν ταινίες τρόμου θα έχουν τα ίδια ψυχολογικά οφέλη. Αλλά από αναπτυξιακή άποψη, «η εκμάθηση της τεχνικής για το πώς να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τον φόβο, τα βοηθά να αναπτύξουν ανθεκτικότητα», λέει η Σέλι Ντράι, διευθύντρια κλινικών εξετάσεων στο Enable My Child, ίδρυμα που παρέχει παιδιατρικές υπηρεσίες: «Τις Απόκριες, όταν τα παιδιά ντύνονται με τρομακτικούς χαρακτήρες και κάνουν φάρσες, βιώνουν ένα είδος “υγιούς” φόβου», λέει η Δρ. Ντράι και συνεχίζει: «Αυτή η εμπειρία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μία κάποια ανθεκτικότητα απέναντι στον φόβο καθώς τους επιτρέπει να εξασκηθούν σε αυτόν στη συνέχεια να τον ξεπεράσουν. Επίσης, όταν τα παιδιά παρακολουθούν τους τρόπους με τους οποίους οι φανταστικοί χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τρομακτικές καταστάσεις, μπορούν να μάθουν να καλλιεργούν τη δική τους στάση επιβίωσης. Μέρος της ανάπτυξης της ανθεκτικότητας είναι η αναγνώριση των στρατηγικών αντιμετώπισης μιας κατάστασης που μας προβληματίζει ή μας φοβίζει. Η ταινία μπορεί να έχει έναν τρομακτικό κακοποιό ή κάποιο τέρας και πολλές έντονες στιγμές, αλλά να δείχνει επίσης την γενναιότητα, τη φιλία και την αγάπη των πρωταγωνιστών. Την υπεροχή του καλού έναντι κάθε κακού…».

Υπολογίστε τον παράγοντα «φόβο» του παιδιού σας

Το αν θα επιτρέψετε στο παιδί σας να παρακολουθήσει σε μικρή ηλικία μια ταινία τρόμου, είναι μία αποκλειστικά δική σας απόφαση. Είναι οι τρομακτικές ταινίες κάτι που συνηθίζετε να παρακολουθείτε στο σπίτι σας; Εάν η απάντηση είναι «ναι», αξιολογήστε την ετοιμότητα του παιδιού σας. Αν και δεν υπάρχει απόλυτη ηλικία στην οποία οι τρομακτικές ταινίες είναι κατάλληλες, η Δρ Ντράι συνιστά να μην τις παρακολουθούν τα πολύ μικρά παιδιά, λόγω της πιθανότητας δημιουργίας μακροχρόνιου άγχους. Στη συνέχεια, θα πρέπει λάβετε υπόψη την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά του παιδιού σας και να έχετε στο νου σας ότι αυτό που ένα παιδί θεωρεί τρομακτικό μπορεί να μην ενοχλεί κάποιο άλλο.

Δείτε την ταινία από πριν, συμμετέχετε και συζητάτε!

Δείτε την ταινία από πριν ή τουλάχιστον εξοικειωθείτε με την ταινία που το παιδί σας θέλει να παρακολουθήσει, ώστε να έχετε την αίσθηση τού μήπως αυτή είναι πάρα πολύ για το παιδί. Εάν το είδος «ταινίες τρόμου» είναι νέο για το παιδί σας, τόσο ο Σκρίνβερ όσο και η Δρ. Ντράι προτείνουν να ξεκινήσετε με μια ταινία που δεν είναι πολύ τρομακτική και να την παρακολουθήσετε μαζί με το παιδί σας. Μπορείτε ακόμη να παρακολουθήσετε την ταινία κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μειώσετε τον παράγοντα «φόβος». Είτε παρακολουθείτε την ταινία με το παιδί σας είτε όχι, υπενθυμίστε στα παιδιά ότι έχουν πάντα την επιλογή να φύγουν από το δωμάτιο ή να σταματήσουν την ταινία. Και το πιο σημαντικό: Όταν η ταινία τελειώσει, να είστε έτοιμοι να μιλήσετε για αυτήν με τα παιδιά σας ώστε να τα βοηθήσετε να αποδημήσουν τυχόν στοιχεία που ήταν έντονα ή απλώς ενοχλητικά.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν μια ταινία είναι πολύ τρομακτική για το παιδί σας;

Εάν παρουσιασθούν στο παιδί εφιάλτες κι αρχίσει ξαφνικά να φοβάται τις αστραπές, το σκοτάδι, τους ξένους ή το να μένει μόνο, αυτό είναι ένας συναγερμός, ειδικά εάν το παιδί δεν παρουσίαζε αυτές τις συμπεριφορές πριν δει την ταινία, σύμφωνα με την Δρ Ντράι . Τις περισσότερες φορές, αυτό το άγχος είναι βραχυπρόθεσμο και θα επιλυθεί, αλλά δείχνει ότι το παιδί μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμο για τρομακτικές ταινίες. Εάν μια ταινία σας τρομάζει ακόμα και ως ενήλικα, πιθανότατα δεν είναι καλή επιλογή για τα παιδιά σας. Έχοντας αυτό κατά νου, καλό είναι να μην δουν τον… «Εξορκιστή». Αλλά αν θέλουν να το παρακολουθήσουν, όταν θα είναι μεγαλύτερα, θα μπορούσατε να τους κάνετε παρέα-ακόμη και με τα μάτια καλυμμένα με τις παλάμες σας…

Διαβάστε επίσης

Αλλάζει το οικογενειακό δίκαιο για τους διαζευγμένους γονείς

Οκτώ τρόποι να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοεκτίμηση

Δείτε γιατί (δεν) πρέπει να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα