Όταν ένα παιδί καπνίζει, οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν -ή τουλάχιστον υποψιάζονται. Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που το παιδί ατμίζει ή χρησιμοποιεί άλλα προϊόντα καπνού; Το πιθανότερο είναι οι γονείς να βρίσκονται στην άγνοια, υποστηρίζει εκτενής αμερικανική μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Pediatrics, παρακολούθησε περισσότερους από 23.000 συμμετέχοντες 12-17 ετών και βρήκε ότι οι γονείς ή οι κηδεμόνες των παιδιών ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι το παιδί τους καπνίζει στην περίπτωση που χρησιμοποιούσε μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο ή άλλα προϊόντα καπνού σε σύγκριση με τα κλασικά τσιγάρα.

Ανάμεσα στα ευρήματα των επιστημόνων, ήταν, επίσης, το γεγονός ότι όταν οι γονείς έθεταν αυστηρούς κανόνες στο σπίτι σχετικά με το κάπνισμα, τα παιδιά τους ήταν λιγότερο πιθανό να αρχίσουν να καπνίζουν, σε αντίθεση με την περίπτωση που η όποια απαγόρευση ήταν απλώς σε λεκτικό επίπεδο.

«Τα σπίτια στα οποία δεν υπάρχουν καπνιστές είναι παράδειγμα-κλειδί για την αποτροπή του καπνίσματος στα παιδιά. Αυτό που δεν έχουν εξετάσει, όμως, οι μέχρι τώρα μελέτες είναι το πώς τα σπίτια αυτά συσπειρώνονται έναντι άλλων προσεγγίσεων και το κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν με άλλα προϊόντα καπνού εκτός από το παραδοσιακό τσιγάρο», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Benjamin Chaffee.

Την τελευταία δεκαετία, το τοπίο σχετικά με το κάπνισμα έχει αλλάξει σημαντικά, ειδικά ανάμεσα στους νέους, στους οποίους η χρήση του παραδοσιακού τσιγάρου έχει εξασθενίσει, ενώ η χρήση του ηλεκτρονικού έχει αυξηθεί.

Στη νέα αυτή μελέτη, λοιπόν, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη μελέτη PATH προκειμένου να διερευνηθεί τόσο η επαγρύπνηση των γονέων σε σχέση με το κάπνισμα των νέων όσο και ρόλος των κανόνων του σπιτιού στην πρόληψη του καπνίσματος. Εκτός από τα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά τσιγάρα, η μελέτη εξέτασε και άλλα είδη καπνιστού (π.χ. πούρα, πίπες, ναργιλέ) και άτμισης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γονείς ήταν πιο πιθανό να γνωρίζουν ή να υποψιάζονται ότι το παιδί τους χρησιμοποιούσε κάποιο προϊόν καπνού αν ήταν μεγαλύτερο σε ηλικία, αγόρι, συμβίωνε με κάποιον καπνιστή και αν οι γονείς είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Επίσης, οι μητέρες ήταν συνήθως πιο ενημερωμένες από τους πατέρες.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι έφηβοι που ζούσαν σε σπίτια με πιο αυστηρούς κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος ήταν 20-26% λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν αυτή την κακή συνήθεια, σε σχέση με εκείνους που ζούσαν σε πιο ανεκτικά σπίτια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς να:

  • Μην καπνίζουν.
  • Δημιουργήσουν ένα σπιτικό περιβάλλον χωρίς τσιγάρο σε όλους τους χώρους.
  • Εφαρμόσουν αυστηρούς κανόνες έναντι κάθε χρήσης καπνού που θα αφορούν όλα τα μέλη του σπιτιού.
  • Έχουν υψηλής ποιότητας, σαφή επικοινωνία με τους νέους σχετικά με την αποχή από το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης

Τα είδη καπνίσματος είναι τρία: Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο την πορεία της νόσου;

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Δημοφιλές και επικίνδυνο για τους εφήβους