Ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που δοκιμάζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Μία αναφορά από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας δείχνει ότι περίπου ένα στα έξι παιδιά ή έφηβοι ηλικίας από 11 έως 18 ετών έχουν δοκιμάσει το άτμισμα με πολλούς εξ αυτών να λένε ότι τους άρεσαν οι γεύσεις.

Η μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου δείχνει ότι πριν πέντε χρόνια το 70% των παιδιών και των νέων ανθρώπων που δοκίμασαν το άτμισμα είχαν προηγουμένως δοκιμάσει τσιγάρο. Μόλις το 46% από εκείνους που πειραματίστηκαν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο τον προηγούμενο χρόνο είχαν προηγουμένως καπνίσει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 2.000 νέοι.

Συνολικά, το 15,9% από αυτούς που συμμετείχαν σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ (11-18 ετών) ανέφεραν ότι έχουν δοκιμάσει το άτμισμα, σύμφωνα με δεδομένα του 2018, μία αύξηση από 8,1% συγκριτικά με το 2014.

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν συνέχισαν αυτή την κακή συνήθεια αλλά το 3,4% κατέταξε τον εαυτό του στους ατμιστές, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 1,6% που επικρατούσε πέντε χρόνια πριν.

«Ο πειραματισμός και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί σταθερά με την πάροδο των ετών», γράφει η αναφορά.
Όταν εκείνοι που είχαν δοκιμάσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ρωτήθηκαν γιατί, το 57,2% είπε ότι ήθελαν να δοκιμάσουν ενώ το 16,1%  είπε ότι τους άρεσε η γεύση.

Ο καθηγητής John Newton, δήλωσε πως «η Βρετανία δεν παρατηρούσε αυτό το είδος των τάσεων που παρατηρούνταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ένας στους πέντε νέους ανθρώπους υπολογίζεται  ότι χρησιμοποιεί τακτικά ηλεκτρονικό τσιγάρο».
«Ενώ όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι πειραματίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο το κομβικό σημείο είναι πως λίγοι εξ αυτών το συνεχίζουν με το ποσοστό των τακτικών χρηστών να παραμένει χαμηλό ειδικά ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε προσεκτικά τους ανθρώπους έχουν τη συνήθεια να καπνίζουν ή να ατμίζουν στοχεύοντας πάντα σε μία γενιά μακριά από τον καπνό», πρόσθεσε.

Ξεχωριστή έρευνα που είχε διενεργηθεί από το Πανεπιστήμιο Κόβεντρι και δημοσιεύθηκε πέρσι είχε δείξει πως περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν ηλικίας μεταξύ 11 και 16 ετών και δεν είχαν ποτέ καπνίσει συμβατικό τσιγάρο προηγουμένως. Οι ακαδημαϊκοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αριθμό των νέων ανθρώπων που δοκιμάζουν το άτμισμα επειδή θεωρούν πως τους καθιστά «cool» και δεν συνειδητοποιούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιλαμβάνει επίσης νικοτίνη.

Η νέα αναφορά δείχνει ότι το άτμισμα ανάμεσα στους ενήλικες Βρετανούς δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση από το 2015 όπου έφτανε το 5,4% στο 6,2% το 2017/18 και ανάμεσα στο 14,9% και το 18,5% όσων κάπνιζαν και συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η Ann McNeill επικεφαλής συγγραφέας της αναφοράς δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό το ότι ο αριθμός των ατμιστών ανάμεσα στους νέους ανθρώπους της παραμένει χαμηλός. Ωστόσο χρειάζεται να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί και να παρακολουθούμε ιδιαίτερα στενά το κάπνισμα των νέων», δήλωσε.