Στον συνδυασμό που μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε παιδιά και εφήβους που πάσχουν από παχυσαρκία κατέληξε πρόσφατη έρευνα, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάζονται στο e-ECE 2020.

Μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων συνοδευόμενη από συμπληρώματα προβιοτικών Bifidobacterium breve BR03 και Bifidobacterium breve B632, αποδείχτηκε ιδιαιτέρως αποτελεσματική στη μείωση του βάρους και τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, συγκριτικά με μια απλή δίαιτα, για την παιδιατρική νόσο που προετοιμάζει το έδαφος για παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Τα Bifidobacteria αποτελούν μια ομάδα βακτηρίων που διαβιούν στο ανθρώπινο έντερο και συντελούν στην πρόληψη μόλυνσης από άλλα βακτήρια, όπως το E.coli, και στην πέψη υδατανθράκων και διαιτητικών ινών με την απελευθέρωση λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου σχετίζονται άμεσα με την υγεία του εντέρου και τον έλεγχο της πείνας. Η μειωμένη συγκέντρωσή τους επηρεάζει την πέψη και την κατανάλωση ενέργειας με αποτέλεσμα περισσότερη όρεξη για φαγητό.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου Piemonte Orientale της Ιταλίας με επικεφαλής τη Δρ Flavia Prodam, 100 παχύσαρκοι νέοι ηλικίας 6 έως 18 ετών ακολούθησαν, έπειτα από τυχαίο διαχωρισμό τους σε ομάδες, μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων επί οκτώ εβδομάδες, με συμπληρώματα Bifidobacterium breve BR03 και Bifidobacterium breve B632 για τη μία ομάδα και ένα εικονικό φάρμακο για την άλλη. Παράλληλα, με κλινικές και βιοχημικές εξετάσεις αλλά και καλλιέργεια κοπράνων, υπολογίστηκε η επίδραση των συμπληρωμάτων προβιοτικών στην αύξηση του βάρους, στο εντερικό μικροβίωμα και στον μεταβολισμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα των προβιοτικών πέτυχαν μείωση της περιφέρειας της μέσης, του ΔΜΣ, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της παρουσίας E.coli στο έντερο.

Η μελέτη προτείνει ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το μικροβίωμα του εντέρου και να δράσουν ευεργετικά στον μεταβολισμό, βοηθώντας τα παχύσαρκα παιδιά ή τους εφήβους που ακολουθούν ειδική διατροφή να χάσουν βάρος. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Δρ Prodam αναφέρθηκε στο επόμενο βήμα της έρευνας, ο εντοπισμός δηλαδή ασθενών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με προβιοτικά, με σκοπό την ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών για την απώλεια βάρους.

Τέλος, η βαθύτερη κατανόηση του ρόλου της διατροφής και των προβιοτικών στη σύνθεση μικροβίων πιθανώς να επιτρέψει και την κατανόηση του πώς το μικροβίωμα διαφέρει στους νεαρούς ασθενείς με παχυσαρκία.

 

Διαβάστε επίσης:

Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να παχαίνει το παιδί

Τι κρύβει το… έντερο των παιδιών με κακή συμπεριφορά

Παιδική παχυσαρκία: Το χαρακτηριστικό που αυξάνει τον κίνδυνο – Αλλά εσείς καμαρώνετε