Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι κακές διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν όλο και συχνότερα το πεπτικό μας σύστημα. Δυσφορία, δυσλειτουργία του εντέρου ακόμη και αύξηση βάρους μπορούν να οφείλονται σε προβληματικό πεπτικό σύστημα. Τα αντιόξινα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, λύσεις όμως βρίσκονται και στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Πλήθος μελετών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά βοτάνων που χάρη στα αιθέρια έλαια ή ένζυμα που περιέχουν μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερη πέψη. Τρία σημαντικά βότανα:

1. Τζίντζερ: Το τζίντζερ ή πιπερόριζα, αποτελεί αγαπημένο γιατροσόφι στην Ινδία για τη θεραπεία όλων των πεπτικών ενοχλήσεων, από δυσπεψία και ναυτία έως φούσκωμα. Το τζίντζερ θεωρείται ότι προστατεύει το έντερο, βοηθά στην ταχύτερη κυκλοφορία των τροφίμων μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και μειώνει τα αέρια, το φούσκωμα και τις κράμπες. Ενεργοποιεί επίσης τους γευστικούς κάλυκες και τη ροή των γαστρικών υγρών.  Σύμφωνα με την αγιουρβέδα («η επιστήμη της ζωής» στα σανσκριτικά), την «Μητέρα Όλων των Θεραπειών» όπως αναφέρεται συχνά καθώς αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδία, το τζίντζερ είναι ένα εξαιρετικό βότανο για την «τιθάσευση της πεπτικής φλόγας». Ορισμένοι εναλλακτικοί γιατροί της αγιουρβέδα μάλιστα προτείνουν πριν από κάθε γεύμα τη μάσηση ενός μείγματος λίγου τεμαχισμένου ή τριμμένου φρέσκου ​​τζίντζερ, με μερικές σταγόνες χυμό λάιμ και μια πρέζα αλάτι.

 

 

2. Μαύρο πιπέρι: Το πικάντικο πιπέρι περιέχει την ένωση πιπερίνη, η οποία ενισχύει την πέψη φυσικά και συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των τροφών. Το μαύρο πιπέρι, επιπλέον, βελτιώνει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος που βοηθά περαιτέρω στη βελτίωση της πέψης.

 

3. Γαρύφαλλο : Η ευγενόλη που υπάρχει στο γαρύφαλλο αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματική στη θεραπεία γαστρικών προβλημάτων όπως η δυσπεψία και ο μετεωρισμός. Αφέψημα ή ζεστό νερό με λίγο γαρύφαλλο αποτελούν έναν ιδανικό τρόπο για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.