Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η κακή διατροφή από μικρή ηλικία επηρεάζει τον κίνδυνο του παιδιού να εξελιχθεί σε παχύσαρκο. Τώρα ομάδα Αμερικανών ερευνητών εντόπισε και έναν άλλον παράγοντα που θα πρέπει να τυγχάνει της προσοχής μας.

Τα παιδιά που έχουν σχετικά αυξημένο ανάστημα για την ηλικία τους, χαρακτηριστικό για το οποίο πολλοί γονείς καμαρώνουν συνήθως, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν παχυσαρκία στο μέλλον, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. David S. Freedman, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 2,8 εκατομμυρίων παιδιών που αρχικά είχαν αξιολογηθεί μεταξύ 2 και 13 ετών. Όταν επαναξιολογήθηκαν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια αργότερα, τα ψηλότερα παιδιά είχαν με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, από εκείνα με χαμηλότερο ανάστημα.

Για παράδειγμα, μεταξύ των πιο αδύνατων παιδιών στην αρχή της μελέτης, η συχνότητα της παχυσαρκίας κατά τη δεύτερη εξέταση ήταν πέντε φορές υψηλότερη στα ψηλότερα παιδιά συγκριτικά με τα κοντύτερα (3,1% έναντι 0,6%). Μεταξύ των βαρύτερων παιδιών στην αρχή, τα αντίστοιχα ποσοστά επικράτησης της παχυσαρκίας ήταν 89,5% έναντι 53,4%.

Η σχέση μεταξύ μεγαλύτερου ύψους και παχυσαρκίας στη δεύτερη εξέταση ήταν η ισχυρότερη στα παιδιά που στην πρώτη εξέταση ήταν μικρότερα των 7 ετών.

«Καθώς περίπου το ήμισυ αυτής της συσχέτισης είναι ανεξάρτητη από τον αρχικό Δείκτη Μάζας Σώματος του παιδιού, το ύψος μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ποια παιδιά θα γίνουν παχύσαρκα», σημειώνει ο Δρ. Freedman.