Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και φυλλικού οξέος τείνουν να θεωρούνται ενισχυτικά της ανδρικής γονιμότητας, αλλά σύμφωνα με νέα καλά σχεδιασμένη και τεκμηριωμένη έρευνα δεν φαίνονται αποτελεσματικά αφού δεν οδήγησαν σε βελτίωση των ποσοστών συλλήψεων, ούτε σε αύξηση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων. Η σχετική έρευνα  διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Utah σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία του Παιδιού και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη Eunice Kennedy Shriver (NICHD) και δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Πολλά συμπληρώματα που θεωρείται ότι ενισχύουν την γονιμότητα περιέχουν ψευδάργυρο, ένα στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη του σπέρματος καθώς και φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στη δημιουργία του DNA του σπέρματος. Αυτά τα συμπληρώματα διατροφής προωθούνται ως ένας φυσικός τρόπος για  την ενίσχυση του σπέρματος. Ποτέ, ωστόσο, δεν υπήρχαν επαρκή ερευνητικά στοιχεία για την επιτυχία του.

Κατά τον James M. Hotaling, ιατρό ουρολόγο με ειδίκευση στην ανδρική στειρότητα και συν-συγγραφέα της μελέτης «για πρώτη φορά υπάρχουν δεδομένα υψηλής ακρίβειας ότι ο ψευδάργυρος και το φυλλικό οξύ δεν βελτιώνουν τη γονιμότητα ή την ποιότητα σπέρματος».

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές εξέτασαν 2.370 ζευγάρια που σχεδίαζαν να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα βελτίωσης της γονιμότητας. Με τυχαία επιλογή, δόθηκαν για έξι μήνες στη μία ομάδα ανδρών καθημερινά συμπληρώματα ψευδαργύρου και φυλλικού οξέος 30 και 5 mg αντίστοιχα, και στην άλλη ομάδα εικονικά φάρμακα (placebo). Οι γυναίκες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για το διάστημα έως και 18 μήνες μετά την έναρξη του πειράματος, για να καταγραφούν στοιχεία γύρω από τις συλλήψεις και την πρόοδο των κυήσεων.

Στα αποτελέσματα της έρευνας, δεν σημειώθηκε σημαντική διαφορά στα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των ανδρών που έλαβαν το πραγματικό συμπλήρωμα (404 γέννες, 34%) και το εικονικό (416 γεννήσεις, 35%). Επιπλέον, οι άνδρες και των δύο ομάδων δεν εμφάνισαν διαφορές στον συνολικό αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Ωστόσο, οι άνδρες που λάμβαναν τα συμπληρώματα διατροφής είχαν υψηλότερο ποσοστό κατακερματισμένου DNA στο σπέρμα. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει αυτό το φαινόμενο, με τη στειρότητα στους άνδρες. Επιπλέον, διαμαρτυρήθηκαν για κοιλιακούς πόνους, ναυτία, έμετο και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον Matthew Peterson, ιατρό ενδοκρινολόγο από το Πανεπιστήμιο της Utah και επικεφαλής της έρευνας, αυτό που προέχει για τη διατήρηση της γονιμότητας των ανδρών κάθε ηλικίας «είναι να τρέφονται υγιεινά, χωρίς να λαμβάνουν απαραιτήτως κάποιο συμπλήρωμα διατροφής».