Τα συμπληρώματα βιοτίνης που λαμβάνονται συχνά για την ενίσχυση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών, μπορούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα κάποιων σημαντικών εργαστηριακών εξετάσεων, προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA).

Οι ειδικοί διατυπώνουν την ανησυχία τους σχετικά με την παρεμβολή της βιοτίνης – ευρύτερα γνωστής ως βιταμίνη B7 – στα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, καθώς ενδέχεται να προκαλεί ψευδώς χαμηλές ενδείξεις για τα επίπεδα τροπονίνης, πρωτεΐνης ιδιαίτερα σημαντικής για τη διάγνωση της καρδιακής προσβολής.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι από τους ειδικούς που σχεδιάζουν τις εργαστηριακές εξετάσεις μείωσαν την παρέμβαση της βιοτίνης στα τεστ τους, μετά την πρώτη αναφορά του ζητήματος από τον FDA το 2017, υπάρχουν όμως και πολλά τεστ που δεν έχουν διορθώσει το πρόβλημα. Ο Οργανισμός, πάντως, συνεχίζει να λαμβάνει αναφορές περιστατικών σύμφωνα με τα οποία η παρεμβολή της βιοτίνης προκάλεσε ψευδή αποτελέσματα για χαμηλά επίπεδα τροπονίνης.

Στην ανανεωμένη αναφορά του, λοιπόν, ο Οργανισμός επιχειρεί να γνωστοποιήσει τόσο στο κοινό όσο και στους παρόχους υγείας το φαινόμενο της παρεμβολής της βιοτίνης στα εργαστηριακά τεστ, έτσι ώστε ασθενείς, γιατροί και εργαστήρια να συνεργαστούν για την πρόληψη ενδεχομένως επιβλαβών ψευδών αναγνώσεων στις ιατρικές εξετάσεις.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συστάσεις για τη βιοτίνη ορίζουν την ημερήσια πρόσληψη στα 0,03 mg, ποσότητα η οποία συνήθως δεν επηρεάζει τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ασθενείς που ήδη λαμβάνουν ή σκέφτονται να πάρουν βιοτίνη θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν ειδικό για να ενημερωθούν κατάλληλα. Καλό θα είναι, επίσης, να γνωρίζουν ότι η βιταμίνη αυτή βρίσκεται στις πολυβιταμίνες (και στις προγεννητικές), στα συμπληρώματα βιοτίνης και σε συμπληρώματα για τα μαλλιά, το δέρμα και την ανάπτυξη των νυχιών, σε επίπεδα που μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές των εργαστηριακών τεστ.

Ωστόσο, τα επίπεδα βιοτίνης ποικίλλουν ανάλογα με το εκάστοτε προϊόν, με εκείνα που ενδείκνυνται για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια να έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα, πράγμα που δεν είναι πάντα σαφές από το όνομα του σκευάσματος, σύμφωνα με τον FDA.

Τέλος, δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση σχετικά με το αν η διακοπή της κατανάλωσης βιοτίνης για κάποιες ώρες πριν από μια εξέταση μπορεί να προλάβει ή να αποτρέψει τα λανθασμένα αποτελέσματα, γ’αυτό και σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το ζήτημα.