Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στην μήτρα κατά την διάρκεια της κύησης αυξάνουν την πιθανότητα απόκτησης παιδιού με αυτισμό, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Κρατικού Ινστιτούτου της Δανίας έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τα ευρήματα παλαιότερης μελέτης που είχε δημοσιευθεί πριν 20 χρόνια υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σχέση μεταξύ διαταραχών του αυτιστικού φάσματος και της προγεννητικής έκθεσης στις ορμόνες του φύλου.
Το 2015, η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα είχε μετρήσει τα επίπεδα τεσσάρων στεροειδών ορμονών αμνιακό υγρό, περιλαμβανομένων και δύο ανδρογόνων, και είχε παρατηρήσει ότι ήταν αυξημένες στο αμνιακό υγρό των γυναικών που κυοφορούσαν άρρενα έμβρυα και τα οποία μετέπειτα εκδήλωσαν αυτισμό. Τα συγκεκριμένα ανδρογόνα ήταν σε υψηλότερες ποσότητες στα άρρενα συγκριτικά με τα θήλεα έμβρυα, γεγονός που εν μέρει εξηγεί γιατί ο αυτισμός είναι συχνότερος στα αγόρια εν αντιθέσει με τα κορίτσια. Επίσης είναι γνωστό ότι ‘αρρενοποιούν’ τον εγκέφαλο και επιδρούν στον αριθμό των συνάψεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Σήμερα, η ίδια επιστημονική ομάδα βασιζόμενη στην έρευνα του 2015 έλεγξε δείγμα αμνιακού υγρού από τις ίδιες 98 γυναίκες που είχε ελέγξει και τότε. Το δείγμα προερχόταν από την βάση δεδομένων Biobank της Δανίας στην οποία ήταν καταχωρισμένα δείγματα αμνιακού υγρού για περισσότερες από 100.000 κυήσεις. Ωστόσο στο πλαίσιο της νέας μελέτης έλεγξαν τον ρόλο των οιστρογόνων, καθώς κάποιες από τις ορμόνες που είχαν μελετήσει πριν μπορούν απευθείας να μετατραπούν σε οιστρογόνα.
Και τα τέσσερα είδη οιστρογόνων ήταν αυξημένα και στα 98 έμβρυα που μετέπειτα εκδήλωσαν αυτισμό, συγκριτικά με τα 117 έμβρυα που δεν εκδήλωσαν την εν λόγω διαταραχή. Τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων προγεννητικά ήταν καλύτερος δείκτης πρόγνωσης του αυτισμού εν αντιθέσει με τα υψηλά προγεννητικά ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη. Επίσης παρά τη διαδεδομένη αντίληψη που θέλει τα οιστρογόνα να ‘θηλυκοποιούν’ το έμβρυο, προγεννητικά επιδρούν στην εγκεφαλική ανάπτυξη και ‘αρρενοποιούν’ τον εγκέφαλο πολλών θηλαστικών.
«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την θεωρία ότι τα αυξημένα επίπεδα των στεροειδών ορμονών προγεννητικά είναι μια από τις πιθανές αιτίες για τον αυτισμό. Η γενετική ήδη έχει αποδειχθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο και οι ορμόνες αλληλεπιδρούν με γενετικούς παράγοντες για να επιδράσουν στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο», εξηγεί ο καθηγητής Simon Baron-Cohen, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τον Αυτισμό του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, και επικεφαλής της μελέτης.
Με τη σειρά του ο υποψήφιος διδάκτορας Αλέξανδρος Τσομπανίδης που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα συμπληρώνει ότι, «οι αυξημένες ορμόνες μπορεί να αποδοθούν στον οργανισμό της μητέρας, του βρέφους ή και του πλακούντα. Το επόμενο βήμα μας είναι θα μελετήσουμε αυτές τις πιθανές πηγές και πως αλληλεπιδρούν κατά την κύησης».