Ένα υποσχόμενο φαρμακευτικό κοκτέιλ για τη θεραπεία του κορωνοϊού εντόπισαν επιστήμονες με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνια και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Ειδικότερα, ο συνδυασμός αναστολέων πυριμιδίνης με νουκλεοσιδικά ανάλογα με αντιική δράση όπως η ρεμδεσιβίρη και η μολνουπιραβίρη κρίθηκε αποτελεσματικός στην αναστολή του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, σε ανθρώπινα αναπνευστικά κύτταρα και σε πειραματικά ποντίκια.
Παρόλο που ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές μελέτες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, αυτός ο συνδυασμός είναι πιο ισχυρός σε σύγκριση με την μεμονωμένη χορήγηση των φαρμάκων.
«Ο εντοπισμός των ιδανικών συνδυασμών αντιικών φαρμάκων είναι πραγματικά σημαντικός, όχι μόνο επειδή μπορεί να αυξήσει την ισχύ των φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, αλλά ο συνδυασμός φαρμάκων μειώνει επίσης τον κίνδυνο της ανθεκτικότητας», σημειώνει η κύρια ερευνήτρια Sara Cherry, καθηγήτρια Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής του τμήματος Perelman.
Η θεραπεία υπό το μικροσκόπιο
Αρχικά, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη δράση 18 χιλιάδων αντιικών φαρμάκων μολύνοντας με τον ιό SARS-CoV-2 ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού, τον κύριο στόχο του ιού. Οι ερευνητές κατέληξαν σε 122 φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και 16 αναλόγων νουκλεοσιδίων, της μεγαλύτερης κατηγορίας αντιικών που χρησιμοποιούνται κλινικά, στα οποία περιλαμβάνονταν και η ρεμδεσιβίρη (χορηγείται ενδοφλέβια) και η μολνουπιραβίρη, ένα χάπι που χορηγείται από το στόμα.
Ανάμεσα στα 122 φάρμακα, ξεχώρισε επίσης την πειραματική ουσία brequinar, που ανήκει στους αναστολείς της βιοσύνθεσης νουκλεοσιδών και λειτουργεί μπλοκάροντας τα ένζυμα του ίδιου του σώματος από το να παράγουν νουκλεοσίδες, γεγονός που εμποδίζει τον ιό να «κλέψει» δομικά στοιχεία RNA και να αντιγραφεί. Το σκεύασμα δοκιμάζεται επίσης κλινικά ως μέρος μιας πιθανής συνδυαστικής θεραπείας για ορισμένους τύπους καρκίνου.
Η δρ. Cherry και οι συνεργάτες της υπέθεσαν ότι ο συνδυασμός του συγκεκριμένου συστατικού με ένα ανάλογο νουκλεοσίδιο, όπως η ρεμδεσιβίρη ή η μολνουπιραβίρη, θα μπορούσε να λειτουργήσει «συνεργικά» στοχεύοντας πιο ισχυρά κατά του ιού. Η συνεργική δράση πραγματοποιείται όταν η συνολική επίδραση δύο ή περισσότερων φαρμάκων είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των επιμέρους επιδράσεων κάθε φαρμάκου.
Αφού δοκιμάστηκε η δράση των φαρμάκων σε ανθρώπινα αναπνευστικά κύτταρα και σε μοντέλο ποντικιών, διαπίστωσαν ότι οι συνδυασμοί ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί ενάντια σε πολλαπλά στελέχη του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της παραλλαγής Delta. Η ομάδα βρίσκεται τώρα στη διαδικασία δοκιμής φαρμάκων κατά της παραλλαγής Omicron.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι tο Paxlovid, το αντιικό χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού, θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη ρεμδεσιβίρη ή τη μολνουπιραβίρη για περαιτέρω ενίσχυση κατά του SARS-CoV-2.
Το επόμενο βήμα θα ήταν να δοκιμαστούν αυτοί οι συνδυασμοί φαρμάκων σε κλινικές δοκιμές.
«Καθώς εμφανίζονται νέα στελέχη του ιού, η ανάγκη για νέες θεραπείες θα παραμείνει κρίσιμη», δήλωσε ο Matthew Frieman, συν-επικεφαλής ερευνητής της μελέτης από το Κέντρο Έρευνας Παθογόνων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland. «Γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχει ένας αριθμός ισχυρών συνδυασμών φαρμάκων που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την τροχιά του ιού».
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Το χάπι που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου
Κορωνοϊός: Το φάρμακο που μειώνει κατά 99% το ιικό φορτίο – Αποτελεσματικό και στις μεταλλάξεις