Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Chicago υποδεικνύει ότι η δραστική ουσία masitinib (μασιτινίμπη) μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της COVID-19. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Science.

Το φάρμακο, το οποίο έχει υποβληθεί σε διάφορες κλινικές δοκιμές για κάποιες ασθένειες αλλά δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση για θεραπεία σε ανθρώπους, ανέστειλε την αντιγραφή του SARS-CoV-2 στις ανθρώπινες κυτταρικές καλλιέργειες και σε ζωικά μοντέλα, οδηγώντας σε πολύ χαμηλότερα ιικά φορτία.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Μοριακής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Pritzker (PME) βρήκαν, επίσης, ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε διάφορους τύπους κορωνοϊών και πικορναϊών. Ακόμη, λόγω του τρόπου με τον οποίο αναστέλλει την αντιγραφή, το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι παραμένει αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων της COVID-19.

«Οι αναστολείς της κύριας πρωτεάσης του SARS-CoV-2, όπως η μασιτινίμπη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν νέο πιθανό τρόπο θεραπείας των πασχόντων από COVID-19, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της νόσου. Η COVID-19 θα είναι μαζί μας μάλλον για πολλά χρόνια, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και νέοι κορωνοϊοί. Το να βρούμε υπάρχοντα φάρμακα που έχουν αντιϊκές ιδιότητες μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι της θεραπείας αυτών των ασθενειών», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Savas Tay.

Αποτελεσματικό έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών και άλλων ιών
Ακολούθως, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Louisville για να εξετάσουν το φάρμακο σε ένα ζωικό μοντέλο. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μείωνε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 κατά περισσότερο από 99%, καθώς και τα επίπεδα της φλεγμονώδους κυτοκίνης στα ποντίκια.

Παράλληλα, οι ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν το φάρμακο και σε κυτταρικές καλλιέργειες έναντι άλλων ιών και βρήκαν ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικό κατά των πικορναϊών, όπως η ηπατίτιδα Α, η πολιομυελίτιδα και οι ρινοϊοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Το δοκίμασαν, επίσης, και σε κυτταρικές καλλιέργειες έναντι των μεταλλάξεων Άλφα, Βήτα και Γάμμα του κορωνοϊού και βρήκαν ότι λειτουργούσε εξίσου αποτελεσματικά, καθώς δεσμεύεται στην πρωτεάση και όχι στην επιφάνεια του ιού.

Τώρα, η επιστημονική ομάδα συνεργάζεται με τη φαρμακευτική εταιρεία που ανέπτυξε το φάρμακο, ώστε να το τροποποιήσει σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό αντιϊκό σκεύασμα. Στο μεταξύ, η ίδια η μασιτινίμπη θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να εξεταστεί ως θεραπεία για την COVID-19.

«Η μασιτινίμπη έχει τώρα τις προοπτικές να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό αντιϊκό φάρμακο, ειδικά όταν κάποιος μολύνεται πρώτη φορά και οι αντιϊκές ιδιότητες του φαρμάκου έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση. Η πανδημία που ζούμε δεν είναι το πρώτο ξέσπασμα ενός κορωνοϊού και δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο. Πέρα από τα εμβόλια, λοιπόν, θα χρειαστούμε νέες θεραπείες, διαθέσιμες για όσους έχουν μολυνθεί», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Εμβόλια εναντίον «Δέλτα» και άλλων μεταλλάξεων: Τι πρέπει να ξέρουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Κορωνοϊός – Νοσηλευόμενοι ασθενείς: Τα πασίγνωστα φάρμακα που μειώνουν κατά 41% τον κίνδυνο θανάτου

Κορωνοϊός- Αντισώματα: Για πόσους μήνες παραμένουν υψηλά μετά τη λοίμωξη