Τα δηλητήρια του σκορπιού εξετάζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen και του Πανεπιστημίου Suez Canal της Αιγύπτου ως ένα ενδεχόμενο πανίσχυρο όπλο ενάντια στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που θα μπορούσαν να ανακύψουν σε βάθος χρόνου.

Η θεραπευτική χρήση του δηλητηρίου του σκορπιού δεν είναι κάτι καινούριο για την ανθρωπότητα, καθώς χρησιμοποιούταν ως θεραπευτικό μέσο από την αρχαιότητα στην Ινδία και στην Κίνα.

Ποια είναι όμως εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν το δηλητήριο τόσο πολύτιμο; Το αξιοπερίεργο κοκτέιλ του δηλητήριου του σκορπιού περιέχει ορισμένα βιολογικά ενεργά πεπτίδια, πολλά από τα οποία δρουν ως ενεργές νευροτοξίνες, ενώ άλλα έχουν ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αντιική δράση και παίζουν βασικό ρόλο στη θωράκιση του δηλητηριώδη αδένα από κάποια μικροβιακή λοίμωξη.

Τι διερεύνησαν οι μελετητές

Τα συγκεκριμένα πεπτίδια αποτελούν και το εναρκτήριο σημείο για να σχεδιαστούν νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Υπό το μικροσκόπιο των ερευνητών τέθηκαν τα δηλητήρια των σκορπιών, αφού πρώτα πραγματοποιήθηκε η συλλογή των διαφορετικών ειδών με βάση τις αρχές της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια για την Πρόσβαση στους Γενετικούς Πόρους και τη Δίκαιη Κατανομή των Οφελών που προκύπτουν από τη χρήση τους και τις σχετικές νομοθεσίες. Οι σκορπιοί έπειτα επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Από κάθε είδος του σκορπιού, απομονώθηκε ένας δηλητηριώδης αδένας με στόχο να αναλυθεί το γενετικό του υλικό, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση των πεπτιδίων που περιέχει το δηλητήριο. Λόγω της πολυπλοκότητας του δηλητηρίου, με τις πολλαπλές τοξίνες που περιέχει, χρειάστηκαν διάφορα και ενδελεχή πειράματα.

Μετά τη διαδικασία του καθαρισμού και την ταυτοποίηση των πεπτιδίων, τα πεπτίδια θα συντεθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες και θα τροποποιηθούν δομικά για να προσδώσουν τις ιδιότητες τους παρόμοιες με εκείνες ενός φαρμάκου, χρησιμοποιώντας ένζυμα προσαρμογής στο εργαστήριο του Δρ. Houssen.

O ίδιος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του γι’ αυτό το project: «Η μελέτη των δηλητηρίων του σκορπιού ως πηγή δημιουργίας νέων φαρμάκων είναι ένας συναρπαστικός και παραγωγικός τομέας που αξίζει περαιτέρω έρευνας. Έχουμε ήδη άλλωστε παρατηρήσει ότι αυτά τα δηλητήρια περιέχουν εξαιρετικά ισχυρά βιοενεργά πεπτίδια, ενώ παράλληλα πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά άλλα που αναμένουν την ανακάλυψή μας» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: 

Αρθρίτιδα: Το δηλητήριο που μπορεί να δώσει θεραπευτική λύση

Κορωνοϊός: Τα σωτήρια φάρμακα που «δαμάζουν» τον ιό – Τα έχουμε όλοι σπίτι μας