Οι γυναίκες ηλικίας 35 ετών και νεότερες είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη περισσότερων από δώδεκα διεθνών ερευνών σχετικά με τις διαφορές φύλου στην εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων που δημοσιεύθηκε στο Stroke 

«Το εγκεφαλικό επεισόδιο πλήττει περισσότερες γυναίκες κάθε χρόνο από ό,τι άνδρες. Θέλουμε όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τα εγκεφαλικά επεισόδια να γνωρίζουν τις τελευταίες έρευνες σχετικά με την αναγνώριση, την πρόληψη και τη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες» είπε ο Ralph L. Sacco, αρχισυντάκτης του Stroke και πρόεδρος του τμήματος νευρολογίας και της έδρας Olemberg Family Chair στο Μαϊάμι.

Στο άρθρο αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν τις διαφορές στην επίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ γυναικών και ανδρών σε διάφορες ηλικιακές ομάδες νέων. Επανεξέτασαν μελέτες από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2021 που βασίζονταν στον πληθυσμό και επικεντρώνονταν σε νέους ενήλικες ηλικίας 45 ετών και νεότερους. Οι μελέτες περιελάμβαναν δεδομένα για κάθε τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένων των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων και των μίνι εγκεφαλικών επεισοδίων για τα οποία δεν έχει εντοπιστεί γνωστή αιτία. Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια στη μελέτη ήταν ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 87% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές εντόπισαν 16 μελέτες, που περιελάμβαναν συνολικά 69.793 νέους ενήλικες με εγκεφαλικό επεισόδιο (33.775 γυναίκες και 36.018 άνδρες) από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Από τις αναλύσεις προέκυψε πως 44% περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες κάτω των 35 ετών εμφανίζουν ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Η διαφορά φύλου μειώθηκε στις ηλικίες 35 έως 45 ετών. Ωστόσο οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τις συγκεκριμένες αιτίες πίσω από τον υψηλότερο επιπολασμό των εγκεφαλικών επεισοδίων στις νεαρές γυναίκες σε σύγκριση με τους νεαρούς άνδρες.

Παραδοσιακά η αθηροσκλήρωση συμβάλλουν σημαντικά στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια τόσο στους νέους άνδρες όσο και στις γυναίκες και ο εν λόγω κίνδυνος γίνεται όλο και πιο σημαντικός με την ηλικία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης. Επιπλέον, οι νεαρές γυναίκες που επιβιώνουν από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν κατά 2 έως 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο χειρότερης έκβασης σε σύγκριση με τους άνδρες.

Για τους ερευνητές όμως απαιτούνται και άλλες μελέτες για να προσδιοριστούν καλύτερα οι διαφορές φύλου και να υπολογιστούν παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη, η περίοδος μετά τον τοκετό και τα ορμονικά αντισυλληπτικά στη συνολική επιβάρυνση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων στις νέες γυναίκες.

«Το εύρημα μας υποδηλώνει πως τα εγκεφαλικά επεισόδια σε νεαρές ηλικίες μπορεί να προκαλούνται για διαφορετικούς λόγους από ό,τι σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διεξαγωγής περισσότερων μελετών για τα εγκεφαλικά επεισόδια σε νεότερες ηλικίες ώστε να μπορέσουμε να βρούμε καλύτερα τι θέτει τις νεαρές γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου» δήλωσε η Sharon N. Poisson, συγγραφέας αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ. «Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνουμε καλύτερη δουλειά στην πρόληψη και θεραπεία των εγκεφαλικών στους νέους» κατέληξε η ίδια.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα τους οι συγγραφείς καταλήγουν στο ότι:

  • Η επίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να είναι αυξημένη στις νέες γυναίκες σε σχέση με τους νέους άνδρες,
  • Οι γυναίκες με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη,
  • Οι γυναίκες με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως η προεκλαμψία ή ο προωρος τοκετός, μπορεί να διατρέξουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για πολλά χρόνια μετά τον τοκετό και τέλος
  • Η εκπροσώπηση των γυναικών σε κλινικές δοκιμές οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου εξακολουθεί να είναι μην είναι η καλύτερη δυνατή.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού στις γυναίκες

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τι αλλάζει για τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Με τι το μπερδεύουν όταν συμβαίνει στις γυναίκες