Δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αποτελεί το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αγγίζοντας το 11% όλων των θανάτων το 2019, και την πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας στους ενήλικες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ελλάδα το 2019 το ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικά ανήλθε στο 15%, το οποίο και αποτελεί το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, και τη Λετονία, με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπολογίζεται στο 10%.

Υπολογίζεται από επιδημιολογικές μελέτες ότι στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα περίπου 82 Έλληνες υφίστανται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και περίπου 40 χάνουν τη ζωή τους.

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι από την 20ετή μελέτη στον πληθυσμό της Αρκαδίας φαίνεται μια μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 16% από το 1993-96 έως το 2015-2016, ένδειξη της πιο αποτελεσματικής πρόληψης. Σημειώνεται επίσης ότι ένα έτος μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου το 1/3 των ασθενών έχει αποβιώσει, το 1/3 έχει ενός βαθμού αναπηρία και μόνο το 1/3 έχει επανέλθει στη πρότερη κατάσταση υγείας.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι νόσημα που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση. Μάλιστα στα ισχαιμικά εγκεφαλικά, που αποτελούν περίπου το 80% όλων των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αποφράσσονται αγγεία που προμηθεύουν με αίμα και οξυγόνο τον εγκέφαλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε λεπτό που περνάει χωρίς θεραπεία νεκρώνονται περίπου 2 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα.

Η 29η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως  Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού καθώς το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι νόσημα που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφαλικών Επεισοδίων και των ενημερωτικών δράσεων του, ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων στις 29 Οκτωβρίου διοργανώνει ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση (18:00-20:30 μ.μ.), κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα συνηθέστερα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι οικογένειες τους. Επιπλέον οι ειδικοί θα εξηγήσουν πώς μπορεί να προληφθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες www.stroke.gr.