Περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά χειρότερη ποιότητα ζωής μετά από αυτό έχουν οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου George και δημοσιεύθηκε στο Neurology.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά τη θεραπεία και τις συνέπειες του εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνολικά μελέτησαν 19.652 άτομα που συμμετείχαν σε πέντε διεθνείς τυχαιοποιημένες δοκιμές, για να προδιορίσουν πώς μπορούν να βελτιωθούν οι ζωές τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Δρ. Cheryl Carcel ανέφερε πως οι διαφορές ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αντιμετωπίστηκαν στο νοσοκομείο συγκριτικά με τους άνδρες θα μπορούσαν εν μέρει να εξηγήσουν τις διαφορές που διαπιστώθηκαν στη μελέτη.

«Ενώ τα στοιχεία που εξετάσαμε δεν διερεύνησαν τις θεραπείες, παρατηρήσαμε ωστόσο ότι οι γυναίκες με εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν λιγότερο πιθανό να διασωληνωθούν, να λάβουν θεραπεία για πυρετό ή να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας συγκριτικά με τους άνδρες. Υπήρχαν επίσης στοιχεία ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή, αλλά λιγότερο πιθανό να τους έχει χορηγηθεί αντιδιαβητική ή αντιλιπιδαιμική αγωγή πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τους άνδρες», εξήγησε η Δρ. Carcel.

«Παρότι γνωρίζουμε πως οι γυναίκες τείνουν να είναι μεγαλύτερες σε ηλικία όταν  παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο και είναι πιο πιθανό να έχουν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, αν η αντιμετώπιση γίνει διαφορετικά ενδέχεται να επηρεαστούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές τους», δήλωσε η Δρ. Carcel.

«Είναι σαφές πως άνδρες και γυναίκες χρειάζονται διαφορετικούς τύπους υποστήριξης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, οι γιατροί ίσως χρειάζεται να εστιάζουν περισσότερο στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου στις γυναίκες» σχολίασε η επιστήμονας και προσέθεσε ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τον κίνδυνο, τη διαχείριση και τα αποτελέσματα, αποτελούν ολοένα και περισσότερο αντικείμενο μελέτης και η έρευνα επιβεβαιώνει πως το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ένα τομέα που πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το πλαίσιο.

«Στις δοκιμές που έγιναν υπήρξε υποεκπροσώπηση των γυναικών με μόλις 37% στη μία έρευνα και 42% σε μία δεύτερη».

«Προκειμένου να διασφαλιστεί πως η θεραπεία είναι επωφελής και για τα δύο φύλα, είναι απαραίτητη η επαρκής εκπροσώπηση των γυναικών στις κλινικές δοκιμές και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν τις δοκιμές φαρμάκων, για τη διεξαγωγή ανάλυσης των αποτελεσμάτων των φύλων.

«Τα δύο φύλα μοιάζουν ποικιλοτρόπως, αλλά υπάρχει μία αδιαμφισβήτητη αφθονία ενδείξεων των διαφορών, όχι μόνο ως προς το εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και ως προς πολλές άλλες παθήσεις. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το κάθε φύλο επηρεάζει και επηρεάζεται από την εκδήλωση κάποιας νόσου και η απόκριση στην ιατρική περίθαλψη, δεν ενθαρρύνει μόνο την ισότητα, αλλά σώζει ζωές και χρήματα» σχολιάζει η Δρ. Carcel.