Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ίσως θα πρέπει να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Βάσει της έρευνας, διαπιστώθηκε πως η υψηλή πρόσληψη τέτοιων τροφών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νέου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου και είναι πιο πιθανό να είναι θανατηφόρο. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πιο υγιεινή για την καρδιά.

Τα υπερ επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται μερικώς ή ολικώς από ουσίες που δεν είθισται να χρησιμοποιούνται στη μαγειρική– όπως είναι οι υδρολυμένες πρωτεΐνες, η μαλτοδεξτρίνη (πολυσακχαρίτης που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και βρίσκεται σε συμπληρώματα), υδρογονωμένα λίπη (συνήθως τα βρίσκουμε σε προψημένα προϊόντα όπως τα ντόνατς ή τα μπισκότα) και περιλαμβάνουν πρόσθετες ουσίες όπως είναι οι χρωστικές ουσίες, τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, τα αντιπηκτικά, τα ενισχυτικά γεύσης και τα γλυκαντικά, εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: Τρόφιμα που έχουν “απογυμνωθεί” από τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους» πρόσθεσε η διαιτολόγος Sharon Zarabi διευθύντρια προγράμματος στο Ινστιτούτο Katz για την Υγεία των Γυναικών στη Νέα Υόρκη. «Σχεδόν καθετί που τρώμε και βρίσκεται σε συσκευασία είναι επεξεργασμένο» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ιταλικής έρευνας που δημοσιεύθηκε προσφάτως στο European Heart Journal στα παραδείγματα τέτοιων τροφών θα συναντήσει κανείς τα ζαχαρούχα και ανθρακούχα ροφήματα, τα προσυσκευασμένα γεύματα, τις αλοιφές, τα μπισκότα, τα δημητριακά που καταναλώνουμε στο πρωινό μας, τα κράκερ, ακόμα και τα φρουτώδη γιαούρτια. 

«Αυτές οι υπερ επεξεργασμένες τροφές προκαλούν πλειάδα ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού επεισοδίου, του διαβήτη, της υπέρτασης και των νεφρικών παθήσεων» ανέφερε η Zarabi.

Επικεφαλής της νέας έρευνας ήταν η Marialaura Bonaccio, ερευνήτρια επιδημιολογίας στο Νευρολογικό Ινστιτούτο Mediterraneo Neuromed I.R.C.C.S. στο Pozzilli της Ιταλίας. Η ομάδα της παρακολούθησε την υγεία περισσότερων από 1000 Ιταλών που είχαν ήδη καρδιακές νόσους και παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 10 χρόνια.

«Είδαμε ότι τα άτομα με μεγαλύτερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών έχουν κατά 2/3 αυξημένο κίνδυνο δεύτερου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου αυτή τη φορά θανατηφόρου, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν αυτά τα τρόφιμα λιγότερο συχνά. Η πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είναι επίσης 40% υψηλότερη» συμπλήρωσε η Bonaccio σε σχετική ενημέρωση.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή και εξασθενούν την μνήμη μέσα σε 4 εβδομάδες

Τα νόστιμα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 10% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου – Πόσες μερίδες κάνουν κακό

Τα επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν το βάρος, το λίπος και την περίμετρο της μέσης