Η ασθένεια των ούλων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. «Όσο πιο σοβαρή η περιοδοντίτιδα, τόσο υψηλότερος και ο κίνδυνος», υποστηρίζουν τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ο συσχετισμός, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα εμφανής στους ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα κατά το παρελθόν.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι τα προγράμματα ελέγχου των δοντιών, τα οποία περιλαμβάνουν τακτικά check-up και εκπαίδευση για την σωστή στοματική υγιεινή μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη του πρώτου και των επόμενων καρδιακών επεισοδίων», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Giulia Ferrannini από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας.

Η σουηδική μελέτη PAROKRANK είχε ήδη δείξει ότι η περιοδοντίτιδα  ήταν σημαντικά συχνότερη στους ασθενείς που πάθαιναν για πρώτη φορά έμφραγμα, συγκριτικά με τους υγιείς συνομηλίκους τους. Αυτή η νέα, μακροχρόνια παρακολούθηση των συμμετεχόντων στην PAROKRANK διερεύνησε αν η παρουσία της ασθένειας των ούλων, τόσο στους πάσχοντες από έμφραγμα όσο και στα υγιή άτομα, σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο νέων καρδιαγγειακών συμβάντων με την πάροδο του χρόνου.

Η ανάλυση συμπεριέλαβε 1.587 συμμετέχοντες μέση ηλικίας 62 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε οδοντιατρικό έλεγχο μεταξύ 2010-2014. Οι 985 από αυτούς χαρακτηρίστηκαν υγιείς, οι 489 είχαν μέτρια περιοδοντίτιδα και οι 113 είχαν σοβαρή περιοδοντίτιδα. Οι συμμετέχοντες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση στη συνέχεια για την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων και θανάτου. Το βασικό καταληκτικό σημείο ήταν μια σύνθεση είτε θανάτου από όλες τις αιτίες, είτε μη θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, είτε σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας. Δεδομένα συγκεντρώνονταν μέχρι το τέλος του 2018 από το Εθνικό Μητρώο Θανάτων και Ασθενών της Σουηδίας.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 6,2 ετών, συνέβησαν 205 βασικά καταληκτικά περιστατικά. Στο σύνολο του δείγματος, οι συμμετέχοντες με αρχόμενη περιοδοντίτιδα είχαν 49% μεγαλύτερες πιθανότητες βασικού καταληκτικού περιστατικού συγκριτικά με όσους είχαν υγιή ούλα. Επιπλέον, η πιθανότητα βασικού καταληκτικού περιστατικού αυξανόταν με την αύξηση της σοβαρότητας της περιοδοντίτιδας.

Όταν οι ασθενείς με έμφραγμα και η υγιής ομάδα ελέγχου αξιολογήθηκαν ξεχωριστά, η βαθμολογούμενη σχέση ανάμεσα στη σοβαρότητα της ασθένειας των ούλων και του βασικού καταληκτικού περιστατικού ήταν σημαντική μόνο για τους ασθενείς.

«Ο κίνδυνος ενός καρδιαγγειακού συμβάντος κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ήταν υψηλότερος για τους συμμετέχοντες με περιοδοντίτιδα και αυξανόταν ανάλογα με τη σοβαρότητα. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε ασθενείς που είχαν ήδη υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Υποθέτουμε ότι η βλάβη των περιοδοντικών ιστών σε ανθρώπους με ασθένεια των ούλων μπορεί να διευκολύνει τη μεταφορά μικροβίων στην κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνοντας τις επιβλαβείς αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία και ενισχύοντας τη συστηματική φλεγμονή που καταστρέφει τα κύτταρα», εξηγεί καταληκτικά η Δρ. Ferrannini.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Γιατί κάνει αναγκαία την προληπτική αγωγή στοματικής υγείας

Καρκίνος στομάχου και οισοφάγου: Ο παράγοντας που αυξάνει πάνω από 40% τον κίνδυνο νόσου

Διαβήτης: Η συνήθεια που μειώνει κατά 14% τον κίνδυνο για έναν 50άρη