Πώς μπορούν να βλάψουν την υγεία δέκα χρόνια κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων; Προπαρασκευασμένα γεύματα, fast food, γλυκά, αλλαντικά, κοτομπουκιές, αναψυκτικά και γλυκά δεν είναι μόνο εχθροί της σιλουέτας αλλά, κυρίως, μεγάλη απειλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

Την «σκοτεινή» πλευρά των νόστιμων πειρασμών αναδεικνύουν τα τελευταία ευρήματα από την προοπτική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2021.

Τα αποτελέσματα της δεκαετούς μελέτης (2001-2012) είναι μια σημαντική προσθήκη στην περιορισμένη βιβλιογραφία αναφορικά με τη σχέση αυτού του τύπου τροφίμων με τις αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.020 συμμετέχοντες (1.014 άνδρες και 1.006 γυναίκες) χωρίς διαγνωσμένη καρδιοπάθεια, με διάμεση ηλικία τα 45 έτη και κατανάλωση κατά προσέγγιση 15 μερίδων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την εβδομάδα, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σχετικά με τα ποτά και τρόφιμα που κατανάλωσαν επτά ημέρες πριν την έρευνα.

Μετά τος πέρα της δεκαετούς follow-up μελέτης για θανατηφόρα και μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάντα (έμφραγμα, ασταθής στηθάγχη, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες) καταγράφηκαν 317, με αναλογικά μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσής τους όσο αυξάνονταν οι μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Ενδεικτικά, 7,5, 13 και 18 μερίδες αντίστοιχα συνδέθηκαν με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε βάθος δεκαετίας κατά 8,1%, 12,2%, και 16,6% αντίστοιχα, με κάθε μερίδα να αυξάνει τις πιθανότητες κατά 10%.

Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επιπλέον να βαθμολογήσουν με μια κλίμακα από το 0 έως το 55 το ποσοστό υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού διατροφικού μοτίβου όπως η Μεσογειακή δίαιτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης. Μεγαλύτερος βαθμός σήμαινε μεγαλύτερη περιεκτικότητα υγιεινών τροφών.

Επαναξιολογώντας τα παραπάνω ευρήματα σε σχέση με τη μεσογειακή διατροφή, αποδείχθηκε ότι:

  • η μέτρια κατανάλωση (σκορ <27), κάθε επιπλέον μερίδας υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αύξανε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 19% ενώ
  • η μεγαλύτερη κατανάλωση (>27) μείωνε το ποσοστό στο 8%.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Ματίνα Κούβαρη: «Αυξάνονται τα στοιχεία που συνδέουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τον κίνδυνο για σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Η μελέτη μας αναδεικνύει τον σημαντικά μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο για όσους ακολουθούν ένα ανθυγιεινό διατροφικό μοντέλο. Χρειάζονται πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας και διατροφικές στρατηγικές προώθησης των υγιεινών τροφίμων έναντι των επιβλαβών».

Αν χρειάζεστε επιπλέον λόγους για να απομακρύνετε από τη διατροφή σας, διαβάστε πώς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε κατάθλιψη και κόβουν χρόνια από τη ζωή μαςαυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη και συμβάλλουν στα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης

Απίστευτο: Αυτή η δίαιτα μας παχαίνει

Κίνδυνος-θάνατος από τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Διατροφικές διαταραχές: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο