Tη συσχέτιση μεταξύ της υψηλής χοληστερόλης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με κάποια ενδεχόμενη σοβαρή καρδιακή προσβολή των παιδιών τους στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους αποκαλύπτουν τα στοιχεία μικρής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας Dr. Francesco Cacciatore από το Πανεπιστήμιο Naples Federico II της Ιταλίας, οι τιμές της χοληστερόλης στην εγκυμοσύνη δεν μετρούνται συστηματικά, με το διαθέσιμο ερευνητικό υλικό να είναι περιορισμένο. Επομένως, τα συγκεκριμένα στοιχεία, αν επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελλοντικές και μεγαλύτερες έρευνες, η υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για την αλλαγή σε συνήθειες της καθημερινότητας των γυναικών, όπως η προσθήκη της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα, ενώ και τα παιδιά με τη σειρά τους θα πρέπει να προσαρμόσουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Τι περιελάμβανε η μελέτη 

Τα 310 άτομα που έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη αναδρομική μελέτη εισήχθησαν στο νοσοκομείο την περίοδο μεταξύ 1991 και 2019. 89 από αυτούς, εισήχθησαν με καρδιακή προσβολή και η ηλικία τους ήταν κατά μέσο όρο τα 47 έτη, ενώ το 84% ήταν άντρες. Οι υπόλοιποι 221 αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και εισήχθησαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους. Για όλους τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους τα δεδομένα σχετικά με τις τιμές της χοληστερόλης της μητέρας τους κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ασθενείς διαχωρίστηκαν από τους ερευνητές με κριτήριο τη σοβαρότητα της καρδιακής προσβολής και σύμφωνα με: 1) τον αριθμό των στεφανιαίων αρτηριών που προκάλεσαν την καρδιακή προσβολή (μια σοβαρή καρδιακή προσβολή περιλαμβάνει και τις τρεις αρτηρίες), 2) τον κύριο θάλαμο άντλησης της καρδιάς (σε μια σοβαρή προσβολή, το κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας ισούται με 35% ή λιγότερο), 3) τα επίπεδα της κινάσης κρεατινίνης (CK) και των καρδιακών ισοενζύμων CK-MB) με τις υψηλότερες τιμές να υποδεικνύουν εκτενέστερη καρδιακή βλάβη. Μια καρδιακή προσβολή θεωρείτο σοβαρή όταν ίσχυε ένα από αυτά τα κριτήρια.

Επιπλέον, η χοληστερόλη της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε σημαντικά με κάθε κριτήριο σοβαρότητας της καρδιακής προσβολής.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι οι τιμές της χοληστερόλης των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούσε να προβλέψει τη σοβαρότητα μιας καρδιακής προσβολής ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον Δείκτη Μάζας Σώματος, τον αριθμό των παραγόντων κινδύνου μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, σε μια δεύτερη ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ της χοληστερόλης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την αθηροσκλήρωση των ενήλικων παιδιών τους. Για να καθοριστεί αυτό, έλαβαν υπόψιν τους: 1) τον αριθμό των παραγόντων του καρδιαγγειακού κινδύνου και 2) τον αριθμό των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου συν κλινικές εκδηλώσεις όπως την καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης των εγκύων είχαν άμεση σύνδεση και με τα δύο κριτήρια της αθηροσκλήρωσης.

Διαβάστε επίσης: 

Το αρωματικό βότανο που μειώνει τη χοληστερόλη, διώχνει το άγχος και ρυθμίζει την πίεση

Αυτά τα λιπαρά είναι επικίνδυνα στην εγκυμοσύνη