Στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες, οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και ειδικότερα το λινελαϊκό οξύ, το οποίο υπάρχει σε τρόφιμα όπως τα πατατάκια και τα φυτικά έλαια. Προηγούμενες έρευνες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι το λινελαϊκό οξύ μπορεί να προάγει τη φλεγμονή και ενδεχομένως να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology δείχνει τώρα ότι η μια διατροφή με τρεις φορές την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λινολεϊκού οξέος μπορεί να είναι επιβλαβής στην εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές τάισαν τους αρουραίους για 10 εβδομάδες με μια δίαιτα υψηλή σε λινολεϊκό οξύ, τους άφησαν να ζευγαρώσουν και έπειτα έλεγξαν τις επιπτώσεις της δίαιτας στην εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη των μωρών τους. Συγκεκριμένα, διερεύνησαν τις όποιες αλλαγές στο βάρος του σώματος και των οργάνων τόσο των μητέρων όσο και των μωρών τους, καθώς και τις συγκεντρώσεις των κυκλοφορουσών και ηπατικών φλεγμονωδών πρωτεϊνών, της χοληστερόλης και της ορμόνης λεπτίνη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις αλλαγές σε μέλλουσες μητέρες αρουραίων που ακολουθούσαν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεϊκό οξύ: Πρώτον, είχαν αλλάξει οι συγκεντρώσεις φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο ήπαρ. Δεύτερον, είχαν αυξηθεί οι συγκεντρώσεις μιας κυκλοφορούσας πρωτεΐνης που μπορεί να προκαλέσει συστολή της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τρίτον είχε μειωθεί μια ορμόνη που ρυθμίζει την ανάπτυξη, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο περιπλοκών στην εγκυμοσύνη και μειωμένη ανάπτυξη του βρέφους.

Επομένως, εάν η επίδραση της υψηλής συγκέντρωσης υψηλού λινολεϊκού οξέος είναι η ίδια και στους ανθρώπους, σημαίνει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης της ποσότητας του λινολεϊκού οξέος στη διατροφή τους.

Σημειώνεται ότι οι θηλυκοί αρουραίοι συνήθως έχουν πολλαπλή κύηση σε κάθε εγκυμοσύνη, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα τρωκτικά-μέλλουσες μητέρες που κατανάλωναν διατροφή υψηλή σε λινελαϊκό οξύ είχαν μειωμένο αριθμό αρσενικών μωρών.

Είναι σημαντικό, επίσης, να τονιστεί ότι όταν οι άνθρωποι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λινολεϊκό οξύ, τείνουν επίσης να καταναλώνουν υψηλές ποσότητες λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού. Ωστόσο, στη μελέτη αυτή, η μόνη αλλαγή στη διατροφή ήταν το υψηλότερο λινελαϊκό οξύ, χωρίς περαιτέρω αλλαγές στα λιπαρά, τη ζάχαρη ή το αλάτι.

Η Deanne Skelly, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:
«Είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να εξετάζουν προσεκτικά τη διατροφή τους. Η έρευνά μας είναι ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση ενός συγκεκριμένου είδους θρεπτικών ουσιών ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κυοφορούμενο μωρό».

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-05/tps-doo052219.php