Τα παιδιά από μητέρες με διαβήτη έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν πρόωρα καρδιαγγειακά προβλήματα από την παιδική ηλικία έως τα 40 τους, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά μητέρων, οι οποίες έχουν οι ίδιες ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή επιπλοκών λόγω του διαβήτη.

Ο αριθμός των γυναικών που διαγιγνώσκονται με διαβήτη πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει αυξηθεί παγκοσμίως και τα παιδιά αυτών των γυναικών είναι πιθανότερο να εμφανίσουν παράγοντες κινδύνου για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο, όπως η υπέρταση και το υψηλό σάκχαρο. Έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο η έκθεση του εμβρύου στο διαβήτη μέσα στη μήτρα της μητέρας αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για το παιδί.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ. Γιονγκφού Γιου του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαρχους, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1976 στη Δανία.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά των διαβητικών μητέρων είχαν κατά μέσο όρο 29% αυξημένη πιθανότητα πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου (σε ποσοστό 17,8% του συνόλου, έναντι 13,1% για τα παιδιά με μητέρες χωρίς διαβήτη). Ειδικότερα, για τα παιδιά μητέρων με διαβήτη (τόσο του τύπου 1 όσο και του τύπου 2), ήταν ιδιαίτερα αυξημένος κατά 45% ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, κατά 78% υπέρτασης, κατά 82% εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και κατά 91% πνευμονικής εμβολής.