Σημαντικές και ελπιδοφόρες εξελίξεις στο πεδίο του καρκίνου του προστάτη, δεύτερης κυριότερης μορφής καρκίνου και έκτης πιο θανατηφόρας παγκοσμίως, έρχονται από το Ινστιτούτο Centenary. Σύμφωνα με τη μελέτη του που δημοσιεύεται στο Frontiers in Oncology, μια ένωση που βρίσκεται στην ορχιδέα μπορεί να αποτελέσει το μέλλον στην αντιμετώπιση της νόσου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ένωση erianin που εντοπίζεται στο Dendrobium chrysotoxum, μια ποικιλία ορχιδέας που ευδοκιμεί στην Νοτιανατολική Ασία και που, όπως διαπιστώθηκε, φέρει αντικαρκινικές ιδιότητες αποτελεσματικές τόσο στο αρχικό όσο και στο προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Σύμφωνα με τον Δρ Yanfei (Jacob) Qi, διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογίας Λιπιδίων και Κυττάρων του Ινστιτούτου, η erianin βάζει στο στόχαστρό της τα ανδρογόνα όπως η τεστοστερόνη, τα οποία αποτελούν την «καύσιμη ύλη» για την εξέλιξη των καρκίνου του προστάτη. Η ένωση αύξησε τα επίπεδα του κεραμιδίου C16, ενός λιπαρού οξέος που βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα αρχικού σταδίου και συντέλεσε στο θάνατό τους μέσω του στρες του ενδοπλασματικού δικτύου.

Ωστόσο, η ένωση μόνη της δεν πέτυχε αντίστοιχα αποτελέσματα σε περιπτώσεις ορμονοάντοχου καρκίνου του προστάτη (ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου προχωρημένου σταδίου), όπου ο θάνατος των κυττάρων επετεύχθη με τη τεχνητή αύξηση των επιπέδων του κεραμιδίου συμπληρωματικά με την erianin.

Ο Δρ Yanfei επεσήμανε την ανάγκη προόδου στην αντιμετώπιση της νόσου, για την οποία ανέφερε: «η θεραπεία μείωσης ανδρογόνων, η ορμονοθεραπεία, στοχεύει στη μείωσή τους ώστε να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου σε ορμονοάντοχο καρκίνου του προστάτη. Έως και κατά 20% καρκινοπαθείς που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη αγωγή περνούν στο προχωρημένο στάδιο εντός πέντε ετών».