Οι άνδρες που επιλέγουν τη θεραπεία στέρησης των ανδρογόνων (ADT) για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη τους, μπορούν να αποφύγουν πιθανές παρενέργειες με την άσκηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση BJU (British Journal of Urology), που εκδίδεται εδώ και έναν περίπου αιώνα.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας ADT είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η απώλεια μυϊκής μάζας, η μείωση της αντοχής, η κόπωση και η πτώση της ποιότητας ζωής. Αυτά εμφανίζονται συχνά εντός τριών μηνών από την έναρξη της θεραπείας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 50 άντρες με καρκίνο του προστάτη που άρχισαν την εν λόγω θεραπεία. Το πρόγραμμα άσκησης περιελάμβανε δύο φορές την εβδομάδα και για τρεις μήνες συνολικά, αερόβιες ασκήσεις και ασκήσεις με βάρη. Στη συνέχεια η ομάδα συνέχισε τις προπονήσεις για άλλους τρεις μήνες.

Μετά τους αρχικούς τρεις μήνες, οι άντρες στην ομάδα άσκησης παρουσίασαν σημαντικά λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας ελέγχου, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα άσκησης. Τα περισσότερα από τα οφέλη άσκησης ήταν ορατά και στο εξάμηνο, περιλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και υψηλότερης ποιότητας ζωής, μέσα από μια αίσθηση γενικευμένης ευεξίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι παρενέργειες κάποιες φορές συνεχίζονται και πέρα από τους πρώτους τρεις μήνες, σύμφωνα με τους ερευνητές -καθώς σε κάποιες περιπτώσεις αυτές μειώνονται από μόνες τους, με την πάροδο του χρόνου.