Οι άνθρωποι με πιο μεγάλη περίμετρο μέσης, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες κινδύνου που χαρακτηρίζουν το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και θάνατο από εκείνους που δεν πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Neurology.

Το μεταβολικό σύνδρομο ορίστηκε ως πλεονάζον κοιλιακό λίπος συν δύο ή περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου: υψηλή αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια υψηλότερα του φυσιολογικού, υψηλό σάκχαρο αίματος και χαμηλή HDL-«καλή» χοληστερόλη.

«Μελέτες έχουν αναδείξει αντιπαραθετικά αποτελέσματα σχετικά με το αν το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για ένα πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για δεύτερο επεισόδιο και θάνατο. Γι’αυτό θέλαμε να αναλύσουμε όλες τις διαθέσιμες έρευνες. Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο και τους φροντιστές τους ώστε να ελέγχονται τακτικά για τον κίνδυνο δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου και να λαμβάνουν προληπτικές θεραπείες», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Tian Lin από το 4ο Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας.

Για την ανάδειξη του κινδύνου δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου, η μετα-ανάλυση συνδύασε αποτελέσματα έξι μελετών με 11.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, 1.250 άνθρωποι υπέστησαν δεύτερο επεισόδιο και η ανάλυση βρήκε ότι οι πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες για κάτι τέτοιο σε σχέση με τους μη έχοντες το σύνδρομο.

Εξετάζοντας κάθε στοιχείο του μεταβολικού συνδρόμου, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης και δύο ή περισσότερα στοιχεία του συνδρόμου σχετίζονταν ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου. Αντίθετα, το πλεονάζον κοιλιακό λίπος, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν σχετίζονταν μεμονωμένα με αυξημένο κίνδυνο δεύτερου επεισοδίου.

Αντίστοιχα, για την ανάδειξη του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, η μετα-ανάλυση συνδύασε οκτώ μελέτες με 51.613 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν επίσης για πέντε χρόνια, κατά τα οποία 4.210 άτομα πέθαναν. Οι άνθρωποι με μεταβολικό σύνδρομο είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης από εκείνους χωρίς το σύνδρομο. Επιπλέον, κανένα από τα μεμονωμένα στοιχεία του συνδρόμου δεν σχετίστηκε ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

«Τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται στα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο θα πρέπει να κάνουν βήματα για να αλλάξουν τον κίνδυνο δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου, όπου είναι δυνατό, είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής, διατροφής, άσκησης ή οποιασδήποτε άλλης συνιστώμενης αλλαγής στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα η διακοπή του καπνίσματος», τονίζει ο Δρ. Li.

Οι ερευνητές σημειώνουν, τέλος, ότι οι μελέτες ήταν παρατηρητικές, επομένως δεν αποδεικνύουν ότι το μεταβολικό σύνδρομο είναι η αιτία ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου, παρά μόνο ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός.

Διαβάστε επίσης

Μεταβολικό Σύνδρομο: Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι μισό ποτήρι αλκοόλ την ημέρα

Κορωνοϊός: Ο συνδυασμός που τριπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η έξυπνη διατροφή που μειώνει κατά 10% τον κίνδυνο – Τι περιλαμβάνει