Το κώδωνα του κινδύνου για ασθενείς που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο κρούει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane της Νέας Ορλεάνης, επισημαίνοντας πως πιθανή νόσηση από COVID-19 θα μπορούσε να αποβεί μοιραία ακόμη και για τη ζωή τους. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Diabetes Care.

Το μεταβολικό σύνδρομο προκύπτει από τη συνύπαρξη τριών τουλάχιστον παθήσεων μεταξύ της υπέρτασης, του υψηλού σακχάρου, της παχυσαρκίας, των αυξημένων τριγλυκεριδίων και της χαμηλής HDL (καλής) χοληστερόλης. Όπως διευκρίνισε ο Δρ. Joshua Denson, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και Πνευμονολογίας και υπεύθυνος εκτάκτων περιστατικών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane, τα παραπάνω νοσήματα αυξάνουν τις πιθανότητες θανάτου σε ασθενείς με COVID-19. «Όσο περισσότερα τα υποκείμενα νοσήματα, τόσο κρισιμότερη η περίπτωση» σημείωσε, προσθέτοντας πως η φλεγμονή που προκαλείται στην περίπτωση του μεταβολικού συνδρόμου αποτελεί πιθανότατα τον βασικό υπαίτιο για τα σοβαρά περιστατικά COVID-19.

Η πρόσφατη μελέτη που πρώτη εξετάζει τη σχέση μεταβολικού συνδρόμου με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, διαπίστωσε πως οι πιθανότητες θανάτου είναι έως και τριπλάσιες για όσους νοσούν παράλληλα από υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτη.

Τα παραπάνω σημαντικά ευρήματα έδωσαν τα στοιχεία από 287 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στο Ιατρικό Κέντρο Tulane και το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Νέας Ορλεάνης κατά το διάστημα 30/3 – 5/4, οπότε και σημειώθηκε η κορύφωση της πανδημίας στην πόλη. Η μέση ηλικία ήταν τα 61 έτη και το 57% περίπου γυναίκες, ενώ τα συχνότερα αναφερθέντα νοσήματα ήταν η υπέρταση (80%), η παχυσαρκία (65%), ο διαβήτης (54%) και η χαμηλή HDL (39%).

Οι ερευνητές, αφού διέκριναν τους ασθενείς σε πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο (66%) και μη (34%), μελέτησαν τα συνολικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών όπως οι εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι διασωληνώσεις, οι περιπτώσεις συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και οι θάνατοι από την COVID-19.

Η σύγκριση των δύο ομάδων έδειξε πως:

  • 56% ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ έναντι 24% χωρίς το σύνδρομο
  • 48% των πρώτων χρειάστηκε διασωλήνωση έναντι 18% των ασθενών χωρίς μεταβολικό σύνδρομο
  • 37% εμφάνισε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας έναντι 11% και
  • 26% έναντι 10% απεβίωσαν.

Αφού συνυπολογίστηκαν η ηλικία, το φύλο, η φυλή, ο τόπος νοσηλείας και κάποιοι ακόμα παράγοντες, οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο παρουσίαζαν κατά 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από την COVID-19 και πενταπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ, να διασωληνωθούν ή να εμφανίσουν ή να αναπτύξουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε αύξηση της θνησιμότητας για τους ασθενείς, όταν υπολογίστηκε μόνο μία από τις παθήσεις που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, η παχυσαρκία ή ο διαβήτης συνδέθηκαν με αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωληνώσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο αποτελεσματικός συνδυασμός που προλαμβάνει το μεταβολικό σύνδρομο

Μεταβολικό σύνδρομο: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για τις γυναίκες

Κορωνοϊός: Ανησυχία για ευπαθείς ομάδες και χρόνιες επιπτώσεις στους νέους