Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στον τομέα της αντισύλληψης, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης τη φορά αυτή που ανέπτυξαν το Ανθρώπινο Αντίσωμα Αντισύλληψης (Human Contraception Antibody, HCA), ένα ασφαλές μονοκλωνικό αντίσωμα ικανό να προκαλέσει τη συγκόλληση (συσσωμάτωση) και αδρανοποίηση των σπερματοζωαρίων, όπως διαπιστώθηκε στις εργαστηριακές δοκιμές.

«Το αντίσωμα HCA φαίνεται αποτελεσματικό ως μέθοδος αντισύλληψης και θα μπορούσε να χορηγείται διακολπικά σε κάθε γυναίκα εφόσον και όταν το επιθυμεί», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Deborah Anderson, Ph.D., καθηγήτρια Ιατρικής στη Σχολή της Βοστόνης.

Το μονοκλωνικό αντίσωμα ελέγθηκε για την ασφάλεια και καταλληλότητά του ως τοπικό αντισυλληπτικό μέσο μέσα από σειρά in vitro δοκιμών σε μεγάλο εύρος συγκεντρώσεων και διαφορετικών συνθηκών φυσιολογίας και, συγκεκριμένα, την ανάμειξή του με σπέρμα από υγιείς εθελοντές και τον μετέπειτα έλεγχο.

Σε 15 μόλις δευτερόλεπτα, τα σπερματοζωάρια αδρανοποιήθηκαν και συγκολλήθηκαν μεταξύ τους, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν προκλήθηκε κανενός είδους κολπική φλεγμονή κατά την καλλιέργεια ιστών στο εργαστήριο.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά του σημαίνουν ενδεχομένως μια επανάσταση στην αντισύλληψη, αποτελώντας τη νέα εναλλακτική σε γυναίκες που δεν επιλέγουν κάποια από τις διαθέσιμες μεθόδους και μειώνοντας παράλληλα τις περιπτώσεις απρόσμενης ή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες παγκοσμίως φτάνουν το 40%, με τις μελλοντικές μητέρες να υφίστανται σημαντικό πλήγμα στη σωματική και ψυχική υγεία όπως και την οικονομική τους ευημερία.

Το μονοκλωνικό αντίσωμα HCA που βρίσκεται στη Φάση I των Κλινικών Δοκιμών πέρα από τομή στο πεδίο της αντισύλληψης, έχει δυναμική να εξελιχθεί σε προληπτική τεχνολογία πολλαπλών χρήσεων, όπως ένα αντισυλληπτικό μέσο που παράλληλα προφυλάσσει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μέσα από τον συνδυασμό του με άλλα αντισώματα όπως κατά των ιών HIV (ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) και HSV (του έρπητα).

Διαβάστε επίσης

Ερωτική επιθυμία: Ποια μέθοδος αντισύλληψης την επηρεάζει περισσότερο

Αντισύλληψη: H μέθοδος που προτιμάται ενώ αποτυγχάνει συχνά

Η μέθοδος αντισύλληψης που προκαλεί κατάθλιψη