Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στη Νέα Ορλεάνη, μια μεγάλη προσδοκία ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο, ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι που μειώνει τα επίπεδα των σημαντικών ορμονών για την παραγωγή σπέρματος, σύντομα θα γίνει πραγματικότητα.

Η έρευνα της Christina Wang, επικεφαλής ερευνήτριας και καθηγήτριας Ιατρικής στο Ινστιτούτο Ερευνών Biomed του Λος Άντζελες, περιελάμβανε 40 υγιείς άντρες που λάμβαναν μια φορά την ημέρα για 28 ημέρες είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) είτε το πειραματικό χάπι, το οποίο ονομάζεται 11-beta-MNTDC.

Το χάπι αποτελείται από μια τροποποιημένη μορφή τεστοστερόνης που προσφέρει τις συνδυασμένες δράσεις τόσο της ανδρικής όσο και γυναικείας ορμόνης (προγεστερόνη), εξήγησε η ομάδα της Δρ. Wang.

Όπως διαπιστώθηκε, στους άνδρες που έλαβαν το πειραματικό χάπι, ο μέσος όρος του επιπέδου της τεστοστερόνης μειώθηκε τόσο όσο παρατηρείται στις περιπτώσεις έλλειψης ανδρογόνων (ανδρικών ορμονών).

Ωστόσο, οι άνδρες δεν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες, όπως μεγάλη απώλεια της λίμπιντο, που συμβαίνει σε μια τυπική κατάσταση έλλειψης ανδρογόνων. «Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προέκυψαν ήταν λίγες και ήπιες και περιλάμβαναν κόπωση, ακμή ή πονοκέφαλο», σχολίασε η ομάδα της Δε. Wang.

Πέντε από τους άνδρες που έλαβαν το πειραματικό χάπι ανέφεραν ελαφρά μείωση στη σεξουαλική τους επιθυμία, ενώ δύο ανέφεραν ήπια στυτική δυσλειτουργία. Πάντως, κανένα από αυτά δεν επηρέασε τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, η οποία δεν μειώθηκε και κανένας από τους άνδρες δεν σταμάτησε να παίρνει το φάρμακο εξαιτίας των παρενεργειών, ενώ όλοι πέρασαν από δοκιμές ασφάλειας.

Στους άνδρες που έλαβαν το πειραματικό χάπι, παρατηρήθηκε επίσης ότι τα επίπεδα των δύο ορμονών που απαιτούνται για την παραγωγή σπέρματος μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, ενώ τα αποτελέσματα του φαρμάκου ήταν αναστρέψιμα μετά την διακοπή της λήψης του.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό το χάπι, το οποίο συνδυάζει δύο ορμονικές δραστηριότητες σε μία, θα μειώσει την παραγωγή σπέρματος διατηρώντας παράλληλα τη λίμπιντο», δήλωσε η Δρ. Wang.

Πάντως, το εν λόγω χάπι δεν αναμένεται άμεσα στην αγορά, καθώς η Δρ. Wang τόνισε ότι το φάρμακο θα απαιτούσε τουλάχιστον τρεις ημερήσιες δόσεις σε διάστημα 60 έως 90 ημερών για να αρχίσει να επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος, οπότε οι 28 ημέρες θεραπείας στη μελέτη ήταν πολύ λίγες για να επιτευχθεί η μέγιστη καταστολή σπέρματος. «Η ασφαλής και αναστρέψιμη ανδρική ορμονική αντισύλληψη θα είναι διαθέσιμη σε περίπου 10 χρόνια», δήλωσε σχετικά.
Ωστόσο, η ομάδα της σχεδιάζει εκτενέστερες μελέτες και – εάν αυτές αποδείξουν ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό – οι επόμενες φάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερες μελέτες, αλλά και δοκιμές σε σεξουαλικά ενεργά ζευγάρια.