Τι ακριβώς είναι η μέθοδος της απόσυρσης; Στη λογική της είναι πολύ απλή. Ο άνδρας δεσμεύεται ότι κατά τη διάρκεια της κολπικής διείσδυσης, όταν νιώσει ότι πλησιάζει η στιγμή της εκσπερμάτισης, θα τραβήξει έγκαιρα το πέος του και θα εκσπερματίσει έξω από τον κόλπο της συντρόφου του. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ακούγεται εύκολο όμως, η πληθώρα των συλλήψεων που αποδίδονται στην εφαρμογή αυτής της αντισυλληπτικής μεθόδου μαρτυρούν ότι τελικά δεν είναι και τόσο απλή τεχνική. Οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό είναι δυο.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι πολλοί άνδρες δεν καταφέρνουν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους, είτε γιατί δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο της εκσπερμάτισής τους όπως νομίζουν, είτε γιατί παρασύρονται από το πάθος της στιγμής, ξεχνούν τη δέσμευσή τους και τελικά δεν εφαρμόζουν καν την μέθοδο την κρίσιμη στιγμή.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ακόμη και εάν ο άνδρας έχει τον πλήρη έλεγχο της εκσπερμάτισής του, και «τραβηχτεί» εγκαίρως, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μπορεί να είναι ήδη αργά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή πριν την εκσπερμάτιση, το πέος του άνδρα απελευθερώνει ένα υγρό (λέγεται υγρό του Cowper) που θα χρησιμεύσει ως μέσο λίπανσης προκειμένου να βοηθηθεί το σπέρμα – που θα ακολουθήσει με την εκσπερμάτιση – να διατρέξει ευκολότερα τον κόλπο της γυναίκας. Το υγρό αυτό περιέχει χιλιάδες σπερματοζωάρια. Μπορεί ο αριθμός τους να φαίνεται μικρός εν συγκρίσει με τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια που περιέχονται στο σπέρμα, εντούτοις μην ξεχνάτε ότι για να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα και μόνο ένα πολύ γρήγορο σπερματοζωάριο. Κατά συνέπεια ακόμη και αν ο άνδρας πετύχει τη διακεκομμένη συνουσία, δεν είναι δεδομένο ότι θα αποφευχθεί η εγκυμοσύνη.