Όσες φορές έχουμε αναζητήσει στον… Dr Google τι σημαίνουν τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε, ακόμα κι αν είναι κάτι απλό όπως ένα μούδιασμα στο χέρι, ο νους μας θα πάει πάντα στη χειρότερη δυνατή διάγνωση. Μάλιστα, αρκετοί γιατροί αποτρέπουν τους ασθενείς τους να ψάξουν στο ίντερνετ τα συμπτώματά τους και να βγάλουν μόνοι τους ένα συμπέρασμα, όμως μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να ανατρέψει αυτή την πεποίθηση! Όσο περισσότερο αναζητούμε τα συμπτώματα στο ίντερνετ, τόσο πιο κοντά είμαστε στο να κάνουμε μια σωστή διάγνωση. 

Η συγκεκριμένη έρευνα επιστημόνων από το Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης και το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ χρησιμοποίησε κάποια χρονογραφήματα για να διερευνήσουν την επίδραση των… ιντερνετικών αυτών αναζητήσεων στην ικανότητα των ασθενών να κάνουν σωστή διάγνωση. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τελικά μάλλον μια αναζήτηση στο ίντερνετ δεν είναι και τόσο κακή, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν βελτιωθεί στην επίτευξη μιας ακριβούς διάγνωσης μετά από την αναζήτηση των συμπτωμάτων στο διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Οι 5.000 συμμετεχόντες κλήθηκαν να διαβάσουν ένα χρονογράφημα που περιέγραφε μια σειρά συμπτωμάτων και να φανταστούν ότι κάποιος κοντινός τους άνθρωπος βιώνει αυτά τα συμπτώματα. Αυτό που έπρεπε να κάνουν είναι να βγάλουν κάποια διάγνωση βασισμένη σε αυτές τις πληροφορίες και μετά να ψάξουν στο διαδίκτυο και να αναθεωρήσουν τη διάγνωση. Οι περιπτώσεις αυτές των συμπτωμάτων ήταν από ήπιες μέχρι και σοβαρές αλλά περιέγραφαν ασθένειες που υπάρχουν ευρέως στην καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα τον ιό της γρίπης, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Εκτός από τη διάγνωση, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαλέξουν μια επιλογή σε μια κλίμακα που ξεκινούσε από τη φράση «αφήνουμε το πρόβλημα υγείας και θα περάσει μόνο του» μέχρι και «καλέστε ασθενοφόρο». Αργότερα μέτρησαν και τα επίπεδα του στρες.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της έρευνας David Levine, γιατρός στο Τμήμα Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Brigham και ο συν-συγγραφέας Ateev Mehrota, νοσηλευτής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ήταν ελαφρώς καλύτεροι στη σωστή διάγνωση των συμπτωμάτων τους αφού τα είχαν αναζήτησει στο διαδίκτυο: «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι τελικά δεν είναι τόσο κακό να πούμε στους ασθενείς να αναζητήσουν πληροφορίες στο ίντερνετ» είπε ο Levine. «Στην πραγματικότητα, μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους» συμπληρώνει.

Υπάρχει όμως ένας περιορισμός που σημειώνουν οι ερευνητές σχετικά με αυτή τη μελέτη: οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να προσποιηθούν ότι ένα αγαπημένο τους πρόσωπο είχε τα συμπτώματα που περιέχονται στο χρονογράφημα. Δεν είναι απολύτως σαφές ότι οι άνθρωποι θα συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο όταν βιώνουν οι ίδιοι τα ίδια τα συμπτώματα. Επιπλέον, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτή η μελέτη δεν είναι αντιπροσωπευτική όλων των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αναζητήσουν πράγματα που τους απασχολούν σχετικά με την υγεία τους.

Διαβάστε επίσης 

Διαδίκτυο: Οκτώ επικίνδυνες συμπεριφορές των παιδιών

Νόσος Πάρκινσον: Η απλή εξέταση που οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση