Το γήρας καθώς και κληρονομικοί παράγοντες ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μολονότι κανείς δεν θα μπορούσε να ανακόψει την πάροδο του χρόνου ούτε ή να απαρνηθεί τη βιολογική του «κληρονομιά», οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως μικρές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αρκεί να γνωρίζει κανείς ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες να συμβεί.

Συμπτώματα που μαρτυρούν ένα επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα άκρο (στο χέρι ή/και στο πόδι), το μούδιασμα ή αδυναμία στη μισή πλευρά του προσώπου, ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος, η απώλεια όρασης, η αστάθεια και το μούδιασμα ή το μυρμήγκιασμα, η δυσκολία στο λόγο, ακατανόητες λέξεις ή καθόλου λόγος.

Πριν το κακό σας χτυπήσει την πόρτα, διαβάστε τις επτά αποτελεσματικές κινήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο και προφυλάσσουν την υγεία.

 

1. Κρατήστε χαμηλή την αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση αποτελεί τον νούμερο ένα ένοχο για τα εγκεφαλικά επεισόδια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, τετραπλασιάζοντας τις πιθανότητες να συμβούν. Προσπαθείτε να κρατάτε την πίεσή σας σε σταθερά επίπεδα, ιδανικά κάτω από 120/80 mmHg.

Για να το επιτύχετε, μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας και αυξήστε τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή σας, καθώς και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθημερινά, ψαριού έως τρεις φορές την εβδομάδα, δημητριακών ολικής άλεσης και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά.

Προσπαθήστε, τέλος, να ασκείστε για 30 λεπτά το λιγότερο, διακόψετε το κάπνισμα και, εφόσον χρειάζεται, λάβετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

 

2. Μειώστε το σωματικό σας βάρος

Η παχυσαρκία, καθώς και οι επιπλοκές που συνδέονται με αυτήν (υπέρταση, διαβήτης), αυξάνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια μόλις 10 κιλών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.

Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε πάνω από 2.000 θερμίδες την ημέρα σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα όπως περπάτημα ή κάποιο άθλημα, σε καθημερινή βάση.

 

3. Αυξήστε τον χρόνο άσκησης

Η άσκηση βοηθά στην απώλεια βάρους και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αποτελεί ωστόσο και έναν αυτόνομο αποτρεπτικό παράγοντα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υιοθετήστε μια ρουτίνα άσκησης μέτριας έντασης πέντε φορές την εβδομάδα. Να θυμάστε πως είναι σημαντικό κατά την εκγύμναση η αναπνοή να αγγίζει το μέγιστο όριο δυσκολίας, που επιτρέπει ωστόσο την ομιλία, και ότι στην περίπτωση αδυναμίας άσκησης επί 30 λεπτά συνεχόμενα, να τη χωρίζετε σε δεκάλεπτα ή δεκαπεντάλεπτα.

 

4. Περιορίστε το αλκοόλ

Ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα είναι παραπάνω από επιτρεπτό, δεδομένων και των επιστημονικών ευρημάτων που έχουν συνδέσει αυτή την ποσότητα και συχνότητα με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, μεγαλύτερη ποσότητα συνεπάγεται αντίθετα αποτελέσματα.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ στο ένα ποτήρι και κατά προτίμηση κόκκινο κρασί, το οποίο περιέχει ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη με προστατευτική δράση για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

 

5. Αντιμετωπίστε την κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή με τον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, δημιουργεί θρόμβους στο αίμα οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέσω του κυκλοφορικού στον εγκέφαλο προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς κινδύνους που χρήζουν θεραπείας.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων όπως ακανόνιστοι παλμοί ή δύσπνοια, επισκεφθείτε το γιατρό σας για εξέταση. Πιθανώς να σας συστηθεί αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα.

 

6. Ρυθμίστε το σάκχαρό σας

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν μακροπρόθεσμα τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας τον σχηματισμό θρόμβων σε αυτά.

Διατηρείστε σε υγιή επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα μέσα από τη διατροφή, την άσκηση και τη λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής εφόσον απαιτείται.

 

7. Διακόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επιταχύνει τον σχηματισμό θρόμβων προάγοντας την πηκτικότητα ου αίματος ή προκαλώντας τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες. Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από την επιβλαβή συνήθεια με βοηθήματα όπως αυτοκόλλητα νικοτίνης, συμβουλευτική ή κάποια φαρμακευτική αγωγή.