Ο συνδυασμός μιας απλής οφθαλμολογικής εξέτασης με ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να πραγματοποιεί έγκαιρες διαγνώσεις της νόσου Πάρκινσον, ισχυρίζεται μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Β. Αμερικής.

Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη δεδομένου πως η νευροεκφυλιστική νόσος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Maximillian Diaz από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο μόνο από συμπτώματα όπως ο τρόμος (τρέμουλο), η μυϊκή δυσκαμψία και η αστάθεια.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στον τρόπο που η νόσος επηρεάζει τους οφθαλμούς, διασπώντας τα νευρικά κύτταρα και αποδυναμώνοντας έτσι τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, καθώς και στον τρόπο που επιδρά στον μικροαγγειακό ιστό του αμφιβληστροειδούς.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του τύπου μηχανών διανύσµατος υποστήριξης (Support Vector Machine – SVM)  – ένα σύνολο µεθόδων για την ταξινόµηση και παλινδρόµηση από το 1989 περίπου.  Χρησιμοποιώντας εικόνες από το πίσω μέρος των οφθαλμών από την ομάδα ασθενών με νόσο του Πάρκινσον και μια ομάδα ελέγχου, «εκπαίδευσαν» το εργαλείο SVM να ανιχνεύει σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξη της νόσου.

Όπως διαπιστώθηκε, τα δίκτυα μηχανικής μάθησης μπορούν να εντοπίσουν τη νόσο από την αγγείωση του αμφιβληστροειδούς, με κύριο χαρακτηριστικό τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, η μέθοδος που ακολουθήθηκε, σύμφωνα με τους ερευνητές, βασίζεται στην ιδέα ότι οι αλλαγές στη φυσιολογία του εγκεφάλου μπορούν να παρατηρηθούν στην εικόνα του οφθαλμού.

Ο ερευνητής Diaz, επεσήμανε ένα επιπλέον οικονομικό πλεονέκτημα της νέας μεθόδου σε σύγκριση με δαπανηρές εξετάσεις όπως ο παραδοσιακός απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητικό τομογράφο, χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία (CT)  και πυρηνικής ιατρικής. Η νέα προσέγγιση δεν απαιτεί παρά εξοπλισμό που βρίσκεται σε οφθαλμολογικά ιατρεία για λήψη εικόνας, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί και με ένα smartphone με ειδικό φακό.

«Είναι απλώς μια εικόνα του ματιού, χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό και δεν κοστίζει όσο οι συμβατικές μέθοδοι», δήλωσε ο Diaz, υπογραμμίζοντας τη νέα δυνατότητα οικονομικού ετήσιου ελέγχου για την έγκαιρη πρόληψη και κατανόηση της νευροεκφυλιστικής νόσου, αλλά και εύρεσης μεθόδων περιορισμού της εξέλιξής της.

Η νέα μέθοδος μπορεί επίσης να βρε εφαρμογή και σε άλλες νόσους που επηρεάζουν τη δομή του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η πολλαπλή σκλήρυνση.

 

Διαβάστε ακόμη

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω άνοιας ή νόσου Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που προφυλάσσουν

Νόσος Πάρκινσον: Ο απλός τρόπος να καθυστερήσετε και να μειώσετε τα συμπτώματα