Το αυξημένο βάρος γέννησης συνδέεται με την ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 31ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας Great Wall (GW-ICC) και δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.
«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής στην ενήλικη ζωή μπορεί να είναι υψηλότερος για τα πιο μεγάλα νεογέννητα (πάνω από 4 κιλά) σε σχέση με εκείνα με φυσιολογικό βάρος γέννησης. Η αποτροπή του αυξημένου βάρους γέννησης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν καινοτόμο τρόπο αποφυγής της κολπικής μαρμαρυγής στο παιδί, για παράδειγμα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικών εξετάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες, παχύσαρκες ή πάσχουν από διαβήτη. Επιπλέον, οι άνθρωποι που γεννιούνται με αυξημένο βάρος πρέπει να υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης διαταραχών του καρδιακού ρυθμού», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Songzan Chen από το Πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας.
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, επηρεάζοντας περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξαιτίας αυτού διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η σχέση ανάμεσα στο βάρος γέννησης και την κολπική μαρμαρυγή είναι αμφιλεγόμενη, γι’αυτό και η παρούσα μελέτη διερεύνησε την αιτιώδη επίδραση του βάρους γέννησης στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια φυσικά τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, τεχνική γνωστή ως μενδελιανή τυχαιοποίηση. Αρχικά, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 321.223 άτομα που συμμετείχαν σε γονιδιακή μελέτη προκειμένου να εντοπίσουν 132 γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με το βάρος γέννησης. Στη συνέχεια, εντόπισαν ποιες από αυτές τις μεταβλητές παίζουν κάποιο ρόλο στην κολπική μαρμαρυγή χρησιμοποιώντας δεδομένα από 537.409 συμμετέχοντες σε άλλη μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή, εκ των οποίων οι 55.114 έπασχαν από τη νόσο ενώ οι 482.295 όχι.
Για να πραγματοποιηθεί η φυσικά τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, οι 132 γενετικές μεταλλάξεις κατανεμήθηκαν τυχαία σε 537.409 συμμετέχοντες τη στιγμή της σύλληψης, προσθέτοντας στον καθένα από αυτούς κάποια γραμμάρια στο βάρος γέννησης. Εν συνεχεία, οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό ανάμεσα στο βάρος γέννησης και την κολπική μαρμαρυγή.
Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, το μεγάλο βάρος γέννησης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής αργότερα στη ζωή. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες με βάρος γέννησης περίπου 482 γραμμάρια πάνω από τον μέσο όρο (3.397 γραμμάρια) είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή του καρδιακού ρυθμού (αναλογία πιθανοτήτων: 1,30, 95% διάστημα εμπιστοσύνης 1,18-1,44, p = 0,0000004).
«Σημαντικό στοιχείο της μελέτης μας αποτελεί η μεθοδολογία, η οποία μας επιτρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρχει μια αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο μεγάλο βάρος γέννησης και την κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την πιθανότητα το ύψος και το βάρος του ενηλίκου να αποτελούν λόγους αυτής της σύνδεσης. Το βάρος γέννησης αποτελεί ισχυρό παράγοντα πρόβλεψης του ύψους του ενηλίκου και οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η σύνδεση ανάμεσα στο βάρος γέννησης και την κολπική μαρμαρυγή ήταν πιο αδύναμη στις περιπτώσεις όπου το βάρος του ενηλίκου συνυπολογιζόταν ως παράγοντας», επισημαίνει ο Δρ. Chen.
Καταληκτικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μελέτη παρέχει γενετικά στοιχεία για τον συσχετισμό ανάμεσα στο μεγάλο βάρος γέννησης και τον αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. «Διαπιστώνουμε, έτσι, ότι η μείωση του αριθμού των νεογέννητων με αυξημένο βάρος γέννησης μπορεί πιθανότατα να θεωρηθεί ως μια εφικτή στρατηγική πρόληψης της κολπικής μαρμαρυγής. Επομένως, οι έγκυες γυναίκες -και ειδικά όσες πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη- θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους και να κάνουν τακτικά εξετάσεις. Εξίσου σημαντικό είναι οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί με αυξημένο βάρος, να γνωρίζουν ότι μειώνοντας άλλους παράγοντες κινδύνου μπορούν να αποτρέψουν την κολπική μαρμαρυγή», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Διαβάστε επίσης
Κολπική μαρμαρυγή: Ποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται καλύτερα στην κατάλυση
Ζωικές πρωτεΐνες: Η αύξησή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτής της επικίνδυνης αρρυθμίας
Κολπική Μαρμαρυγή: Η επεμβατική μέθοδος που την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά