Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, διαπίστωσε πως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη κύησης και διαταραχών υπέρτασης στην κύηση. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που αφορά μία στις δέκα γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και ευθύνεται για πολλαπλές επιπλοκές.

Το σύνδρομο έχει ήδη διαπιστωθεί πως συνδέεται με δυσμενείς περιγεννητικές καταστάσεις, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, παραμένουν όμως σημαντικά κενά στην κατανόηση του συσχετισμού του με τις νεογνικές επιπλοκές.

Αντλώντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων νοσοκομειακής περίθαλψης Healthcare Cost and Utilization Project Nationwide Inpatient Sample (HCUP-NIS) με πάνω από 9 εκατομμύρια καταχωρίσεις κυήσεων και τοκετών, οι ερευνητές κατάφεραν να διαπιστώσουν τη σχέση του συνδρόμου με τον επιπολασμό της υπέρτασης κύησης, της θυρεοειδοπάθειας, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και του διαβήτη κύησης.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ήταν πιθανότερο οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να είχαν υποβληθεί σε τεχνητή γονιμοποίηση καθώς και να γεννήσουν παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Michael Dahan, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου McGill, εξήγησε τη δυνατότητα που προσφέρεται να προσδιορίζεται με ακρίβεια ο κίνδυνος για την εγκυμοσύνη που σχετίζεται με το σύνδρομο, και να ελέγχονται οι υποκείμενες καταστάσεις. «Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί την πλέον συνηθισμένη ορμονική διαταραχή στις γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπ’ όψιν η πιθανότητα συννοσηροτήτων, αρκετά συχνές σε γυναίκες με το σύνδρομο, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων κατά την εγκυμοσύνη».

Περαιτέρω έρευνα θα πραγματοποιηθεί για τη διερεύνηση του ρόλου συγκεκριμένων πιθανών παρεμβάσεων αναφορικά με το σύνδρομο ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

 

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Πολυκυστικές Ωοθήκες: Δεν είναι το ίδιο

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Για ποιο πρόβλημα υγείας αυξάνει τον κίνδυνο

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Τι κινδύνους κρύβει – Η αντιμετώπιση