Οι γυναίκες με υπέρταση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κινδυνεύουν περισσότερο από κάποια καρδιακή ή νεφρική νόσο. Τα ευρήματα της νέας μελέτης, δημοσιευμένα στο Journal of the American College of Cardiology, διπλασιάζουν τα ποσοστά κινδύνου που είχαν έως σήμερα δώσει οι σχετικές έρευνες.

Στο παραπάνω πόρισμα κατέληξαν οι ερευνητές έπειτα από την επισταμένη μελέτη στοιχείων από 9.800 εγκυμοσύνες, εκ των οποίων οι 7.500 γυναικών αφορούσαν τοκετούς κατά το διάστημα 1976 έως 1982.

Στη διάρκεια της υπό έρευνα περιόδου, 659 γυναίκες παρουσίασαν 719 υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας, μιας σοβαρής επιπλοκής που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και ενδείξεις βλάβης στα όργανα.

Οι γυναίκες κάτω των 20 ετών και άνω των 35 είχαν σημειώσει τα υψηλότερα ποσοστά προεκλαμψίας και υπέρτασης της κύησης.

Έπειτα από 36 χρόνια παρακολούθησης, 571 από τις γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη, εμφάνισαν κάποια χρόνια πάθηση όπως καρδιακή αρρυθμία, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια νεφρική νόσο ή υπέρταση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, 1 στις 6 εγκυμονούσες πιθανώς να διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρδιακής ή νεφρικής νόσου. Σημειώνεται δε πως γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη νόσησαν από τις παραπάνω παθήσεις νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες γυναίκες.

Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Vesna Garovic, καθηγήτρια Ιατρικής στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ, Minn., παρόλο που τα παραδείγματα υπερτασικών διαταραχών κατά την εγκυμοσύνη είχαν σημειώσει αύξηση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καμία έρευνα δεν είχε εστιάσει στις περιπτώσεις που σημειώθηκε υπέρταση σε μία εγκυμοσύνη αλλά όχι σε άλλες που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν.

«Εξετάζοντας τα ποσοστά υπερτασικών διαταραχών ανά εγκυμοσύνη, υποτιμούσαμε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των γυναικών που επηρεάζονται από αυτήν την πάθηση και ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για μελλοντική καρδιακή ή νεφρική νόσο», δήλωσε η Δρ. Γκάροβιτς.

«Η εξέταση του ποσοστού κινδύνου ανά γυναίκα μας επέτρεψε να αξιολογήσουμε περιπτώσεις με περισσότερες από μία εγκυμοσύνες, όπου οι υπερτασικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας, εμφανίστηκαν στη διάρκεια της μίας μόνο εγκυμοσύνης και όχι στις άλλες», εξήγησε.

 

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση στην Εγκυμοσύνη: Έχει σημασία αν η σύλληψη έγινε άνοιξη ή χειμώνα

Η σοβαρή νόσος που απειλεί τις γυναίκες με υπέρταση