Τα παιδιά και οι νέοι έχουν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορωνοϊό σε σχέση με τους ενήλικες που εκτίθενται σε αυτόν, σύμφωνα με νέα μελέτη παγκόσμιων δεδομένων μετάδοσης της COVID-19, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL).
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics, οι ερευνητές επικαιροποίησαν την προηγούμενη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που είχαν πραγματοποιήσει, ώστε να συμπεριλάβουν περισσότερες από 13.900 μελέτες και να κατανοήσουν τόσο τις πιθανότητες που έχουν τα παιδιά να κολλήσουν κορωνοϊό (κατάσταση γνωστή ως ευαλωτότητα) όσο και αν αυτά μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους.
«Αξιολογήσαμε διπλάσιες μελέτες ιχνηλάτησης και ελέγχου του πληθυσμού για την COVID-19, παρέχοντας πιο ισχυρά στοιχεία και συμπεράσματα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα παιδιά κάτω των 12-14 ετών έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν COVID-19 από μολυσμένα άτομα. Τα στοιχεία για τους εφήβους είναι λιγότερο σαφή, γι’αυτό υποθέτουμε πως είναι εξίσου ευάλωτοι με τους ενήλικες. Η ευαλωτότητα είναι σημείο-κλειδί στην αλυσίδα της μετάδοσης και τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι τα παιδιά πιθανότατα παίζουν μικρό ρόλο στη μετάδοση του ιού και την εξάπλωση της πανδημίας, αν και η αβεβαιότητα παραμένει. Τα νέα αυτά δεδομένα παρέχουν περαιτέρω σημαντικά στοιχεία στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ώστε να επικαιροποιήσουν τις στρατηγικές τους ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής στο UCL, Δρ. Russell Viner
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 13962 μελέτες που είχαν δημοσιευθεί στα MedRxiv και PubMed, γεγονός το οποίο τους επέτρεψε να εντοπίσουν 32 μελέτες από 21 χώρες που περιείχαν χρήσιμα δεδομένα.
Συνολικά οι μελέτες περιελάμβαναν 41.649 παιδιά και νέους (κάτω των 20 ετών) και 268.945 ενήλικες: οι 18 μελέτες αφορούσαν στην ιχνηλάτηση και οι 14 στην εξέταση του πληθυσμού. Η ανάλυση έδειξε ότι τα παιδιά και οι νέοι (ηλικίας κάτω των 12-14 ετών) είχαν 44% χαμηλότερες πιθανότητες μόλυνσης από SARS-CoV-2, από ένα μολυσμένο άτομο, σε σύγκριση με τους ενήλικες (άνω των 20 ετών).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα παιδιά ενδεχομένως παίζουν μικρότερο ρόλο στη μετάδοση του ιού σε επίπεδο πληθυσμού επειδή είναι λιγότερα εξαρχής τα παιδιά που είναι πιθανό να μολυνθούν. Ωστόσο, η μελέτη δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα των παιδιών, δηλαδή το επίπεδο στο οποίο μπορούν να μεταδώσουν τον ιό από τη στιγμή που μολυνθούν.
«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι τα παιδιά –και οι ομάδες παιδιών στα σχολεία– παίζουν μόνο έναν περιορισμένο ρόλο στην εξάπλωση της μόλυνσης, αλλά σε αυτό το στάδιο τα στοιχεία είναι αδύναμα, γι’ αυτό και χρειάζονται άμεσα περισσότερες έρευνες σχετικά με τον ρόλο των παιδιών στη μετάδοση», προσθέτει ο καθηγητής Viner.
Σημειώνεται, τέλος, ότι παρόλο που η μελέτη δεν επικεντρώνεται στις επιπτώσεις του βαθμού μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον, οι ειδικοί επισημαίνουν πως «ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του SARS-CoV-2 παραμένει ασαφής. Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα περιβάλλοντα εκπαίδευσης παίζουν μόνο ένα περιορισμένο ρόλο στη μετάδοση, όταν εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού, σε αντίθεση με άλλους αναπνευστικούς ιούς».
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν συχνότερα τα παιδιά
Κορωνοϊός: Οι ενήλικοι ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν τον ιό δέκα φορές περισσότερο από τα παιδιά