*Γράφει ο Σάββας Μιχάλαρος

Στις 10 Μαρτίου, πριν από περίπου έξι μήνες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα, ως ένα από τα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα διασποράς του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Τον Μάιο, τα παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία τους, αντικρίζοντας μία νέα πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμαθητών τους δεν επέστρεψε στις σχολικές αίθουσες και το μάθημα διεξαγόταν με μέτρα ασφαλείας, πρωτοφανή για τη συνείδηση των συγκεκριμένων ηλικιών. Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι και έναν Αύγουστο που απέδειξε ότι η πανδημία δεν εξαφανίστηκε, γονείς και παιδιά ετοιμάζονται για το πρώτο κουδούνι, το οποίο θα ηχήσει στις 14 Σεπτεμβρίου. Μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή των χεριών αποτελούν τα μοναδικά μέσα για την προστασία των παιδιών, αλλά και των υπολοίπων μελών της οικογένειας, στην παρούσα φάση. Όμως φαίνεται πως η έρευνα της επιστημονικής κοινότητας επεσήμανε έναν απρόσμενο, αλλά καλοδεχούμενο σύμμαχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης έρευνας στην Ισπανία, η μεταδικότητα του νέου κορωνοϊού ανάμεσα στα παιδιά έως 17 ετών, είναι έως και έξι φορές χαμηλότερη, σε σχέση με τον μέσο πληθυσμό των ενηλίκων.

Πρόκειται για εξαιρετικά νέα, καθώς αυτό το διάστημα ανοίγουν οι σχολικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη. Σε καμία περίπτωση δεν εξαφανίζει τον σοβαρότατο κίνδυνο για τα παιδιά, αλλά και τα άλλα μέλη της οικογένειας, αλλά μειώνει σε ένα ικανό ποσοστό τις πιθανότητες μόλυνσης. Σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή τη μάσκα, τις αποστάσεις και την υγιεινή των χεριών, το σχολικό περιβάλλον μοιάζει το πιο ασφαλές σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον εκτός του σπιτιού μας.

Η μελέτη που έγινε στην Ισπανία διαπίστωσε ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών είχαν τον ίδιο ρυθμό μετάδοσης με τα παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών.

Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι έφηβοι «έπρεπε να ελεγχθούν» για να σταματήσει η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αλλά οι ερευνητές στο παιδικό νοσοκομείο Sant Joan Déu στη Βαρκελώνη ισχυρίζονταν ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν την ίδια αναπαραγωγική βαθμολογία.

Οι Ισπανοί ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για πέντε εβδομάδες στην περιοχή της Βαρκελώνης. Χρησιμοποίησαν καλοκαιρινές κατασκηνώσεις ως βάση, καθώς αυτά ήταν τα περιβάλλοντα είναι που μοιάζουν περισσότερο με τα σχολεία. Η ομάδα παρακολούθησε 1.900 άτομα στα 22 θερινά σχολεία, τα οποία αποτελούσαν κυρίως παιδιά. Ο Juanjo García, επικεφαλής της παιδιατρικής στο νοσοκομείο, δήλωσε στους The Times ότι κάθε εβδομάδα μια ομάδα προσωπικού του νοσοκομείου ταξίδευε και έπαιρνε δείγματα για δοκιμή PCR.

Από τα 1.900 άτομα που παρακολουθήθηκαν, η ομάδα βρήκε 39 κρούσματα του ιού, 30 από τα οποία ήταν παιδιά. Ο επικεφαλής ερευνητής Iolanda Jordan είπε ότι τα παιδιά είχαν 253 επαφές στις αντίστοιχες ομάδες τους. «Μόνο 12 νέες μολύνσεις εμφανίστηκαν, δηλαδή ποσοστό μόλυνσης 4,7% και ποσοστό αναπαραγωγής R 0,3. Είναι χαμηλό R, έξι φορές χαμηλότερο από το R που βρήκαμε στον γενικό πληθυσμό, που κυμαινόταν μεταξύ 1,7 και 2», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων οι περισσότερες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν έξω και τα παιδιά τέθηκαν σε ομάδες των δέκα. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα για το άνοιγμα των σχολείων. Ο Δρ Jordan είπε ότι η χρήση συγκεκριμένων ομάδων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διευκόλυνσης της ανίχνευσης και του περιορισμού της μετάδοσης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, τα παιδιά -και οι μεγαλύτεροι- θα πρέπει να συναναστρέφονται μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, ώστε να ελαχιστοποιούν, διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική τους ζωή σε ένα αρεστό επίπεδο- τις πιθανότητες μόλυνσης και μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Στην παρούσα φάση, τα «όπλα» που διαθέτουμε είναι ελάχιστα και στηρίζονται εν πολλοίς στην υπεύθυνη συμπεριφορά όλων μαζί, αλλά και καθενός ξεχωριστά.