Ένα νέο στοιχείο στη σύνδεση διαβήτη τύπου 2 και άνοια ανέδειξε μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης σε πάνω από 370.000 άτομα με διαβήτη τύπου 2 και σχεδόν δύο εκατομμύρια αντίστοιχους ελέγχους για επτά χρόνια κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το οποίο όσοι δεν ρυθμίζουν επαρκώς το σάκχαρό τους κινδυνεύουν περισσότερο από αγγειακή άνοια.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, έδειξαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν κατά 36% περισσότερες πιθανότητες για αγγειακή άνοια και 9 % για μη αγγειακή.  Η αγγειακή άνοια προκαλείται από αγγειακή βλάβη στον εγκέφαλο, η οποία οφείλεται είτε σε θρόμβωση στο αίμα είτε σε κάποια αιμορραγία. Αυτό το χαρακτηριστικό τη διακρίνει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη νευροεκφυλιστική ασθένεια που αφορά τις μισές περίπου περιπτώσεις άνοιας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της αγγειακής και της μη αγγειακής άνοιας σε 378.299 άτομα με μέση ηλικία τα 64 έτη και πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, βάσει των εγγραφών στο Εθνικό Μητρώο Διαβήτη της Σουηδίας για το διάστημα 1998 έως 2013, σε σύγκριση με 1.886.022 ανθρώπους χωρίς διαβήτη από τον γενικό πληθυσμό, σε αντιστοιχία φύλου και ηλικίας. Εξέτασαν επιπλέον αν το ύψος του σακχάρου επηρεάζει τα αποτελέσματα της υγείας τους, ενώ συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, ο δείκτης μάζας σώματος και το ιατρικό ιστορικό για παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο (αρτηριακή πίεση, λιπίδια, νεφρική και ηπατική λειτουργία), λήψη φαρμακευτικής αγωγής και υφιστάμενες συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Η επταετής παρακολούθηση έδειξε πως:

  • 21.651 (σχεδόν 6%) ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και 98.723 (πάνω από 5%) από τον γενικό πληθυσμό διαγνώστηκαν με άνοια.
  • σε σύγκριση με τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 με καλά ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα (HbA1c κάτω των 52 mmol / mol), εκείνοι με τον χαμηλότερο έλεγχο (HbA1c άνω των 87 mmol / mol), είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακής άνοιας
  • μια ανάλυση προκαθορισμένου χρονικού σημείου μετά από 3 χρόνια έδειξε πως η σύνδεση παρέμενε ίδια για την αγγειακή και μη αγγειακή άνοια αλλά είχε δεν ίσχυαν για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, μολονότι ο σχετικός κίνδυνος αγγειακής άνοιας αυξάνεται με τον διαβήτη τύπου 2, η απόλυτη αύξηση κινδύνου είναι χαμηλή. Δεν παρέλειψαν ωστόσο να επισημάνουν τη σημασία των αλλαγών στον τρόπο ζωής για την προφύλαξη της εγκεφαλικής και συνολικής υγείας.  Ο Δρ Carlos Celis από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 τα τελευταία 30 χρόνια και την ανάγκη υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής όπως και της καλής ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα. Από την πλευρά του, ο Δρ Naveed Sattar από το ίδιο Πανεπιστήμιο σημείωσε ότι το υψηλό ποσοστό 36% κρούει τον κώδωνα κινδύνου για πιο υγιεινές συνήθειες, δεδομένων των κοινών επιβαρυντικών παραγόντων για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 ή άνοιας όπως  η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Δύο αδυναμίες της έρευνας, οι οποίες καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω μελλοντική έρευνα, είναι η αδυναμία απόδειξης αιτιώδους σχέσης ανάμεσα στον διαβήτη τύπου 2 και την άνοια καθώς επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης, όπως και ότι δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της επταετούς παρακολούθησης που θα μπορούσαν να έχουν εξηγήσει τα πορίσματα.

 

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Οι απλοί τρόποι που βάζουν φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου

Διαβήτης τύπου 2: Η ελεγχόμενη έκθεση στο κρύο μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά

Η καθημερινή συνήθεια που αποκαλύπτει πότε θα εκδηλωθεί η νόσος Αλτσχάιμερ