Τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών αποπειράθηκαν να μετρήσουν οι επιστήμονες προκειμένου να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS One.

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι με πρώιμα σημάδια γνωστικής εξασθένισης είχαν σημαντικά μικρότερο αριθμό τριχοειδών αγγείων στο πίσω μέρος των οφθαλμών, συμπέρασμα που προστίθεται σε προηγούμενες ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι οι αλλοιώσεις τα μικροσκοπικά αυτά αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αποτελούν σημάδι των αλλαγών που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο.

Οι έρευνες στον τομέα αυτό βρίσκονται προς το παρόν σε εμβρυακό στάδιο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο, όμως, υποστηρίζουν ότι μια εξέταση των ματιών θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της νόσου Αλτσχάιμερ στα πρώτα της, μάλιστα, στάδια.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές με επικεφαλής τη Sandra Weintraub, εξέτασαν 32 συμμετέχοντες οι οποίοι υπεβλήθησαν σε εξέταση του εγκεφάλου, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρισκόταν η μνήμη τους. Όσοι είχαν γνωστική εξασθένιση αντιστοιχίστηκαν με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας, φύλου και φυλής, χωρίς κάποιο πρόβλημα στην γνωστική (εγκεφαλική) υγεία τους. Οι επιστήμονες έκαναν απεικόνιση των ματιών σε όλους τους συμμετέχοντες, διαπιστώνοντας ότι αυτοί που είχαν γνωστική εξασθένιση είχαν λιγότερα τριχοειδή στον αμφιβληστροειδή τους.

«Μόλις τα αποτελέσματά μας επαληθευθούν θα έχουμε πιθανότατα ένα νέο τύπο βιοδείκτη για να εντοπίζουμε άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα άτομα αυτά θα μπορούν έτσι να παρακολουθούνται στενά και να αποτελέσουν, μάλιστα, ιδανικούς υποψηφίους για νέες θεραπείες που θα στοχεύουν είτε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου είτε στην πρόληψη της έναρξης της άνοιας που σχετίζεται με αυτή», σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας, Amani Fawzi.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι στην επιστημονική κοινότητα είναι ήδη γνωστό πως, οι πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν μειωμένη ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή και μειωμένη πυκνότητα αιμοφόρων αγγείων. Κάποιες πρόσφατες μελέτες, όμως, κατάφεραν να δείξουν ότι αυτές οι αλλαγές παρατηρούνται, επίσης, και στα άτομα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ ή έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση και τα οποία βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη άνοιας.

Μια από αυτές τις μελέτες, είναι και η έρευνα που διεξήχθη από το Οφθαλμολογικό Κέντρο Duke στη Βόρεια Καλιφόρνια, και συνέκρινε τους αμφιβληστροειδείς 200 ανθρώπων με νόσο Αλτσχάιμερ ή με ήπια γνωστική εξασθένιση και κάποιων υγιών ατόμων με φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία.

Οι πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ είχαν λιγότερα αιμοφόρα αγγεία και μειωμένη ροή αίματος και λεπτότερο ένα συγκεκριμένο στρώμα του αμφιβληστροειδούς σε σύγκριση τόσο με την ομάδα ελέγχου όσο και με τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένιση.

Σε αυτή τη μελέτη, όμως, δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά στα αιμοφόρα αγγεία των πασχόντων από ήπια γνωστική εξασθένιση και των ατόμων της ομάδας ελέγχου, επομένως, δεν ήταν σαφές αν οι αλλαγές στον αμφιβληστροειδή συνέβησαν πριν από την έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ ή μετά, όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Ophthalmology Retina.