Σε μείωση κατά 60% του πόνου που συνοδεύει την κρίση ημικρανίας και των ημερών εκδήλωσης επεισοδίων ανά μήνα οδήγησε η θεραπεία με πράσινο φως, στο πλαίσιο της πρώτης του είδους κλινικής δοκιμής που διεξήγαγαν ειδικοί του τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η ημικρανία συνιστά σύνθετο νευρολογικό πρόβλημα και αποτελεί την τρίτη πιο κοινή πάθηση σε παγκόσμια κλίμακα που επηρεάζει 1 δισ. ανθρώπους. Εκδηλώνεται με κρίσεις κεφαλαλγίας και συνοδεύεται από συμπτώματα ναυτίας, εμετού, ευαισθησίας στο φως, τους ήχους και τις οσμές, τα οποία στην οξεία φάση ουσιαστικά ακινητοποιούν τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης -που δημοσιεύονται στο Cephalalgia, περιοδικό της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας – η έκθεση στο πράσινο φως μείωσε κατά μέσο όρο 60% τις ημέρες κεφαλαλαγίας ανά μήνα.

Η πλειονότητα των συμμετέχων -το 86% των ασθενών με επεισοδιακή ημικρανία και το 63% των ασθενών με χρόνια ημικρανία – ανέφεραν μείωση κατά περισσότερο από 50% στις ημέρες κεφαλαλγίας ανά μήνα. Η επεισοδιακή ημικρανία χαρακτηρίζεται από έως και 14 ημέρες κεφαλαλγίας τον μήνα, ενώ η χρόνια ημικρανία από 15 και άνω.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς εκτέθηκαν σε λευκό φως για μία έως δύο ώρες την ημέρα για δέκα εβδομάδες. Έπειτα από ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων, εκτέθηκαν σε πράσινο φως για δέκα εβδομάδες.

Συμπλήρωναν σε τακτική βάση ερωτηματολόγια σχετικά με τον αριθμό και την ένταση των επεισοδίων ημικρανίας, καθώς και στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ζωής τους όπως ο ύπνος και η ικανότητα να εκτελέσουν κάποια εργασία.

Σε αριθμητική κλίμακα πόνου 0 έως 10, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η έκθεση στο πράσινο φως οδήγησε σε μείωση του πόνου κατά 60% -από 8 σε 3,2. Η θεραπεία με πράσινο φως μείωσε επίσης τη διάρκεια των πονοκεφάλων και βελτίωσε την ικανότητα των συμμετεχόντων να κοιμηθούν χωρίς διακοπή, να κάνουν δουλειές, να αθληθούν και να εργαστούν.

Ουδείς εκ των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφερε παρενέργειες της έκθεσης στο πράσινο φως.

«Αυτή είναι η πρώτη κλινική μελέτη που αξιολόγησε την έκθεση στο πράσινο φως ως πιθανή προληπτική θεραπεία για ασθενείς με ημικρανία» δήλωσε ο Δρ Mohab Ibrahim, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής
στο Τμήμα Αναισθησιολογίας, Φαρμακολογίας και Νευροχειρουργικής της
Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και διευθυντής της Κλινικής Διαχείρισης Χρόνου Πόνου.

«Όντας γιατρός αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό. Τώρα διαθέτω ένα άλλο εργαλείο στην εργαλειοθήκη μου για την αντιμετώπιση μίας από τις πιο δύσκολες νευρολογικές παθήσεις» ανέφερε ο Δρ Mohab Ibrahim, ο οποίος και χαρακτήρισε σημαντικό το μέσο στατιστικό όφελος της έκθεσης στο πράσινο φως -αντικείμενο το οποίο ο ίδιος ερευνά επί σειρά ετών.

Σημείωσε πως παρά τις εξελίξεις στην Ιατρική, η αντιμετώπιση της ημικρανίας εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση και «η χρήση μίας μη φαρμακολογικής θεραπείας, όπως το πράσινο φως, μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ ασθενείς που είτε δεν θέλουν να λαμβάνουν φάρμακα, είτε δεν ανταποκρίνονται σε αυτά».

«Σε αυτή τη δοκιμή, αντιμετωπίζαμε το πράσινο φως ως φάρμακο» εξήγησε ο Δρ Ιμπραήμ. «Δεν πρόκειται για οποιοδήποτε πράσινο φως. Πρέπει να είναι η σωστή ένταση, η σωστή συχνότητα, ο σωστός χρόνος έκθεσης και οι σωστές μέθοδοι έκθεσης. Ακριβώς όπως με τα φάρμακα» υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης

Ημικρανία: Αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος ανακούφισης

Ημικρανία: Το πασίγνωστο παυσίπονο που ανακουφίζει τους πάσχοντες

Ημικρανία: Ο ένοχος υπεράνω υποψίας που επιδεινώνει την κατάσταση