Η εύκολη και οικονομικά προσιτή επιλογή της ασπιρίνης μπορεί να αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για τις ημικρανίες, απέναντι στα εξειδικευμένα αλλά και συνταγογραφούμενα φάρμακα, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Medicine.

Η μελέτη αυτή έρχεται με αφορμή ένα σύνηθες για τους Αμερικανούς ζήτημα, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή αποκλειστικά για την αντιμετώπιση αποκλειστικά της ημικρανίας λόγω είτε της περιορισμένης δυνατότητας επίσκεψης σε γιατρούς, είτε λόγω του υψηλού κόστους κάποιων τέτοιων φαρμάκων που δεν καλύπτονται από όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας της Αμερικής. Έτσι, παρόλο που πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανία στις ΗΠΑ, είναι αρκετοί εκείνοι που μένουν χωρίς θεραπεία.

Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης, λοιπόν, επανεξέτασαν 13 παλαιότερες μελέτες για τη θεραπεία της ημικρανίας με περισσότερους από 4.200 συμμετέχοντες και δεδομένα σχετικά με την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων ημικρανιών σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και διαπίστωσαν ότι οι υψηλές δόσεις ασπιρίνης (από 990 έως και 1.300 mg) αποτελούν μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της έντονης ημικρανίας με εμμένοντα συμπτώματα.

Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που δείχνουν ότι η καθημερινή λήψη δόσεων ασπιρίνης των 85-325 mg μπορεί να αποτελεί εξίσου καλή για την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων ημικρανιών.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρήματα της μελέτης μας, μπορούμε να πούμε ότι στηρίζουμε τη χρήση ασπιρίνης υψηλής δόσης για τη θεραπεία της ημικρανίας, όπως επίσης και τη χρήση ασπιρίνης χαμηλής δόσης για την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων κρίσεων ημικρανίας», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Florida Atlantic, Δρ. Charles Hennekens.

«Οι ημικρανίες αποτελούν μία από τις συχνότερες και πιθανώς πιο ενοχλητικές διαταραχές που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας», σημειώνει με τη σειρά της η πρώτη συγγραφέα της μελέτης. Bianca Biglione.

Η ασπιρίνη, λοιπόν, είναι καλή λύση για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης, αφού αποτελεί ένα άμεσα διαθέσιμο φάρμακο που δε χρειάζεται συνταγογράφηση από γιατρό, είναι φθηνή και βάσει της έρευνας, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε πολλούς πάσχοντες από ημικρανία όταν συγκρίθηκε με εναλλακτικές και πιο ακριβές θεραπείες.

Καταληκτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ήδη από την είσοδό της στο τοπίο της φαρμακολογίας κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, η ασπιρίνη χρησιμοποιείται συνεχώς για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, γι’αυτό και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις διαθέσιμες επιλογές για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Παρόλα αυτά, οι χρήστες δε θα πρέπει να παραγνωρίζουν τους κινδύνους που πιθανόν να ενέχει η συχνή χρήση φαρμάκων για την πρόληψη του πονοκεφάλου, και ιδιαίτερα αυτόν της γαστρορραγίας.