Ένας μύκητας, που απαντάται συνήθως στους θύλακες της ανθρώπινης τρίχας, βρέθηκε και στο έντερο, όπου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Host & Microbe, μπορεί να επιδεινώσει εντερικές διαταραχές όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου σε ασθενείς με συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη.

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και συγκεκριμένα η νόσος του Crohn χαρακτηρίζεται από μεταβολές στην ανοσολογική απόκριση στο εντερικό μικροβίωμα. Ενώ, λοιπόν, οι περισσότερες μελέτες σχετικά με το μικροβίωμα επικεντρώνονται στα βακτήρια, η ομάδα του David Underhill από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες διερεύνησε την παρουσία των μυκήτων και τον πιθανό ρόλο τους στη νόσο του Crohn.

«Ήταν έκπληξη για εμάς όταν διαπιστώσαμε ότι ο μύκητας Malassezia restrica (που εντοπίζεται ως επί το πλείστον στο λιπαρό δέρμα και στους θύλακες του τριχωτού της κεφαλής) ήταν πιο συχνός στις επιφάνειες των ιστών του εντέρου ασθενών με νόσο του Crohn, σε σχέση με των υγιών ανθρώπων. Επιπλέον, η παρουσία του εκεί συνδέθηκε με μια κοινή μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που θεωρείται σημαντικό για την ανοσία στους μύκητες, μια γενετική υπογραφή συχνότερη σε ασθενείς με νόσο του Crohn», λέει ο Δρ.Underhill, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι μεταβολές στους μύκητες του εντέρου, όπως ο M. Restricta και η απόκριση του ξενιστή σε αυτούς τους μύκητες, μπορεί να είναι ένας παράγοντας επιδείνωσης των συμπτωμάτων που συμβάλλουν στην ασθένεια σε ένα υποσύνολο πασχόντων από τη νόσο του Crohn, συμπληρώνει ο Jose Limon, μέλος της ερευνητικής ομάδας της μελέτης.

Οι ερευνητές είχαν αρχικά διαπιστώσει ότι αυτοί οι μύκητες υπάρχουν στο μικροβίωμα των ποντικιών και ότι η ανοσία του οργανισμού απέναντί τους βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής του εντέρου.

Εξετάζοντας την ύπαρξη του μύκητα στον εντερικό βλεννογόνο τόσο υγιών ανθρώπων όσο και πασχόντων από τη νόσο του Crohn, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό στους ασθενείς με νόσο του Crohn και συγκεκριμένα σε αυτούς που φέρουν μια γενετική μετάλλαξη, γνωστή ως αλληλόμορφο CARD9 γονίδιο κινδύνου, η οποία ενισχύει την ικανότητα των ανθρώπινων ανοσοκυττάρων να αντλούν φλεγμονώδεις κυτοκίνες ως αντίδραση στο M. Restricta.

«Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν ότι η παρουσία του μύκητα Malassezia στο έντερο είναι εγγενώς κακή. Τον εντοπίσαμε σε ορισμένους υγιείς ανθρώπους και σε ποντίκια και δεν φαίνεται να προκαλεί από μόνος του κάποια εντερική νόσο», σημειώνει ο Δρ. Underhill και καταλήγει: «Αν, πάντως, υπάρχει κάποια εντερική φλεγμονή, ο μύκητας Malassezia φαίνεται να την επιδεινώνει».

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη διερεύνηση του κατά πόσο η εξάλειψη αυτού του μύκητα από το εντερικό μικροβίωμα σε αυτό το υποσύνολο ασθενών με νόσο του Crohn ανακουφίζει τα συμπτώματά τους.