Η γλώσσα μας «μιλά» και λέει πολλά για την υγεία μας που δεν ακούμε μα βλέπουμε. Αυτό ισχυρίζεται νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην επιστημονική πλατφόρμα HFA Discoveries της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, το χρώμα της γλώσσας μας μπορεί να υποδείξει την ύπαρξη χρόνιας καρδιακή ανεπάρκειας, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Δρ. Tianhui Yuan από το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κινεζικής Ιατρικής της Guangzhou. «Οι γλώσσες των υγιών ανθρώπων είναι ανοιχτόχρωμες με μια λευκή επίστρωση. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν πιο κόκκινη γλώσσα με κίτρινη επίστρωση, ενώ η εμφάνισή της αλλάζει καθώς η εξελίσσεται η νόσος».

Επιπλέον, η σύσταση, η ποσότητα και ο τύπος βακτηρίων στο μικροβίωμα της γλώσσας παρουσιάζει διαφορές ανάμεσα στους υγιείς και τους ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα νέα ευρήματα συνδέονται με επιστημονικά συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών, κατά τα οποία οι μικροοργανισμοί στην επιφάνεια της γλώσσας αποκάλυψαν τους ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας, με τους ερευνητές να σημειώνουν πως αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια πρώιμη ένδειξη της νόσου. Δεδομένης της σχέσης συγκεκριμένων βακτηρίων με το ανοσοποιητικό, υπέδειξαν πως ανισορροπία στο μικροβίωμα θα μπορούσε να ενεργοποιεί τη φλεγμονή και με συνακόλουθη την εμφάνιση της ασθένειας. Η φλεγμονή και το ανοσοποιητικό διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Στην τωρινή μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν το μικροβίωμα 42 ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια με 28 υγιών. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε κάποια πάθηση στα δόντια, τη γλώσσα ή τη στοματική κοιλότητα, δεν είχε υποστεί κάποια λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού και δεν είχε λάβει αναβολικά ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα την τελευταία εβδομάδα, δεν διένυε εγκυμοσύνη ή θήλαζε.

Για τη συλλογή γλωσσικού επιχρίσματος χρησιμοποιήθηκαν κουτάλια από ανοξείδωτο ατσάλι το πρωί, προτού οι συμμετέχοντες βουρτσίσουν τα δόντια τους ή φάνε πρωινό. Για την ταυτοποίηση των βακτηρίων στα δείγματα, χρησιμοποιήθηκε μια τεχνική που ονομάζεται αλληλούχιση γονιδίων 16S rRNA.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μικροβίωμα στη γλώσσα των ασθενών διέφερε από των υγιών συμμετεχόντων, ήταν ωστόσο κοινό ανάμεσα στα μέλη της κάθε ομάδας. Για την ακρίβεια, δεν υπήρξε υγιής ή ασθενής συμμετέχων που το μικροβίωμά του να απέκλινε από την παραπάνω διαπίστωση.

Ως προς τα γένη των βακτηρίων, πέντε κατηγορίες διέκριναν τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια από τους υγιείς ανθρώπους, με το εμβαδόν κάτω από την καμπύλη AUC να ισούται με 0,84 (όπου 1,0 δηλώνει 100% την ακριβή πρόβλεψη και 0,5 το τυχαίο εύρημα).

Επιπλέον, τα επίπεδα των Eubacterium και Solobacterium βακτηρίων έδειξαν να μειώνονται όσο η καρδιακή ανεπάρκεια εξελισσόταν.

Κατά τη Δρ. Yuan, χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να αναγνωριστούν οι ακριβείς μηχανισμοί που συνδέουν το γλωσσικό μικροβίωμα με τη λειτουργία της καρδιάς.