Νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή μιας πιθανώς σοβαρής παρενέργειας μιας επαναστατικής μορφής αντικαρκινικής θεραπείας, όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο CANCER.

Οι αναστολείς σημείων ελέγχου (ΑΣΕ) του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να μάχεται τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, παρόλο που αυτές οι θεραπείες έχουν βοηθήσει πολλούς ασθενείς και έχουν επιμηκύνει τη ζωή τους, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες όπως η κολίτιδα, μια φλεγμονώδης αντίδραση στο παχύ έντερο.

«Η κολίτιδα που προκαλείται από τους αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού μπορεί να περιορίσει τη χρήση τέτοιων σωτήριων φαρμάκων, οδηγώντας σε διακοπή της θεραπείας. Αν και η κολίτιδα αποτελεί μια από τις πιο συχνές και σοβαρές παρενέργειες της ανοσοθεραπείας, υπάρχει έλλειψη γνώσεων σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν για να αποτραπεί», αναφέρει ο Osama Rahma, από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο Harvard της Βοστώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Rahma και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μία μελέτη όπου εξέτασαν αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κολίτιδας στους ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού για τη θεραπεία του καρκίνου. Η ομάδα διάλεξε την εν λόγω στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε περιπτώσεις αυτοάνοσων διαταραχών και φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Η μελέτη περιελάμβανε πληροφορίες για 213 ασθενείς με μελάνωμα που λάμβαναν αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ 2011 και 2017. Οι 37 από αυτούς τους ασθενείς (17%) ανέπτυξαν κολίτιδα, ενώ 66 ασθενείς στη μελέτη (31%) έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D πριν την έναρξη της θεραπείας τους με αναστολείς σημείων ελέγχου.

Οι ασθενείς που έλαβαν τη βιταμίνη είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης κολίτιδας, μετά από προσαρμογές σε βασικούς παράγοντες. Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν και σε δεύτερη ομάδα 169 ασθενών, εκ των οποίων οι 49 (29%) ανέπτυξαν κολίτιδα. Σε αυτή την ομάδα επιβεβαίωσης, η χρήση της βιταμίνης D συνδέθηκε με 54% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης κολίτιδας.

«Τα ευρήματά μας σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη βιταμίνης D και τον μειωμένο κίνδυνο κολίτιδας θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τις πρακτικές που ακολουθούνται σήμερα, αν επιβεβαιωθούν και από μελλοντικές προοπτικές μελέτες. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω για να διαπιστωθεί αν μπορούν να αποτελέσουν μια ασφαλή, εύκολα προσβάσιμη και οικονομική προσέγγιση για την πρόληψη της γαστρεντερικής τοξικότητας της ανοσοθεραπείας και μια μέθοδο επέκτασης της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος στους καρκινοπαθείς», καταλήγει ο Δρ. Rahma.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Κλινική μελέτη ανοσοθεραπείας ξεκινά σε έξι ελληνικά νοσοκομεία

Σε ποια νοσοκομεία του ΕΣΥ θα χορηγείται πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία για λέμφωμα

Καρκίνος Πνεύμονα: «Ηλεκτρονική μύτη» εντοπίζει πότε δρα η ανοσοθεραπεία