Κάθε πιθανή θεραπεία δοκιμάζουν οι επιστήμονες προκειμένου να σταματήσουν τη θανατηφόρο εξάπλωση του νέου κορωνοϊούSARS-CoV-2.

Οι κλινικές δοκιμές του όποιου εμβολίου απέχουν ακόμα αρκετά και έτσι οι ερευνητές ανά τον κόσμο προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε άλλη υπάρχουσα γνώση.

Ο ειδικός στην Ανοσολογία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Δρ Arturo Casadevall, εργάζεται πυρετωδώς για την αναγέννηση μιας θεραπείας που υπάρχει εδώ και 100 χρόνια τώρα. Στόχος η επιβράδυνση της νόσου COVID-19 που προκαλεί ημερησίως εκατοντάδες θανάτους παγκοσμίως.

«Είναι σαν να έχεις μπροστά σου τα κομμάτια ενός παζλ και πρέπει να τα βάλεις στη σωστή σειρά», λέει ο ειδικός πιστεύοντας ότι θα το πετύχει τις προσεχείς εβδομάδες.

Το νέο θεραπευτικό όπλο κατά του κορωνοϊού έχει ως βάση τα αντισώματα από πλάσμα ή ορό αίματος από άτομα που έχουν ήδη αναρρώσει. Όταν χορηγηθούν σε πάσχοντες αλλά και σε όσους κινδυνεύουν να νοσήσουν ενδεχομένως να μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Τα συγκεκριμένα αντισώματα έχουν την ικανότητα να προσδένονται και να εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2, γράφει σε σχετικό άρθρο στο The Journal of Clinical Investigation ο διακεκριμένος καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Bloomberg του αμερικανικού πανεπιστημίου.

«Μια τέτοιας μορφής ανοσοθεραπεία δεν απαιτεί περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη. Μπορεί να γίνει εντός μερικών εβδομάδων αφού βασίζεται μόνο σε κλινικές πρακτικές που εφαρμόζονται στις τράπεζες αίματος», υποστηρίζει.

Αν όντως μπορεί να γίνει αυτό, τότε οι κλινικοί γιατροί μπορούν να ζητούν από όσους έχουν αναρρώσει από COVID-19 να δωρίζουν αίμα και από εκεί να απομονώνονται τα κατάλληλα αντισώματα. Μετά από ειδική επεξεργασία για την αφαίρεση τοξίνων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών, το πλάσμα μπορεί να χορηγηθεί σε πάσχοντες και όσους κινδυνεύουν να νοσήσουν. Η διαδικασία απομόνωσης του ορού ή του πλάσματος εφαρμόζεται με ασφάλεια εδώ και δεκαετίες και μπορεί να γίνει με εργαστηριακό εξοπλισμό που υπάρχει ήδη σε νοσοκομεία και μικροβιολογικά εργαστήρια, ενώ υπάρχουν πλέον και σύγχρονες τεχνικές που διασφαλίζουν την ασφάλεια της αιμοληψίας και της μετάγγισης.

Ήδη στις ΗΠΑ γίνεται αγώνας δρόμου για την χορήγηση της ανοσοθεραπείας αυτής σε περιοχές της χώρας που υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα του νέου κορωνοϊού περιλαμβανομένης και της Νέας Υόρκης.

Γιατροί στη Σαγκάη έχουν ήδη χορηγήσει πλάσμα αίματος από ασθενείς που επιβίωσαν από τον κορωνοϊό σε άλλους ασθενείς και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Μάλιστα, η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Takeda έχει αρχίσει κλινικές δοκιμές.

Η επιστημονική ομάδα του John Hopkins έχει λάβει χρηματοδότηση για να ξεκινήσει το στήσιμο σχετικής εργαστηριακής υποδομής.

Ωστόσο όπως εξηγούν άλλοι ειδικοί, μια πρόκληση για τους επιστήμονες αναφορικά με την χρήση αυτής της μορφής ανοσοθεραπεία είναι το κατάλληλο timing στην χορήγηση της ώστε να είναι αποτελεσματική.

Φυσικά δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί πανάκεια κατά του κορωνοϊού αλλά ένα όπλο που θα δώσει χρόνο να αναπτυχθούν εμβόλια και άλλα φάρμακα.

«Μπορεί να γίνει αλλά θα πρέπει όσοι αναρρώνουν να δίνουν αίμα», κάτι που σύμφωνα με τον Δρ. Casadevall γίνεται ήδη καθώς στις ΗΠΑ είναι πολλοί εκείνοι που δωρίζουν αίμα.