Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του βραβευμένου με Νόμπελ επιστήμονα του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Μάικλ Λέβιτ, για την πορεία του Covid-19 σε Νέα Υόρκη και Ιταλία καθώς, όπως επισημαίνει, η εξάπλωση του κορωνοϊού στις περιοχές αυτές δείχνει να επιβραδύνεται.

Ο Αμερικανός καθηγητής Μάικλ Λέβιτ, που είχε προβλέψει την εξαφάνιση της κρίσης της εξάπλωσης του ιού στην Κίνα μετά την ανάλυση δεδομένων, πρόσθεσε ότι και στην Ισπανία παρατηρείται κάτι ανάλογο, αν και όπως πρόσθεσε «δεν υπάρχουν επαρκείς αριθμοί» για να πει κάτι ανάλογο και για τη Βρετανία.

«Η Νέα Υόρκη, για την οποία όλοι θλίβονται τόσο πολύ, βλέπει μια αναστροφή, αφού έχει περάσει το μεσαίο στάδιο της διαδρομής. Η επιδημία εκεί δεν επιταχύνεται πια, έχει φρενάρει. Στη Βρετανία δεν υπάρχουν επαρκή νούμερα και είναι πολλές ξεχωριστές οι εστίες της επιδημίας. Η Ιταλία έχει κάνει τη στροφή. Όπως και η Ελβετία. Ελπίζουμε, αλλά δεν είμαστε ακόμη σίγουροι, ότι και η Ισπανία έχει ενταχθεί σ’ αυτή την επίλεκτη ομάδα των χωρών που έχουν περάσει το μεσαίο στάδιο», τόνισε.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού καθηγητή έρχονται την ώρα που τα κρούσματα στην Νέα Υόρκη φθάνουν τις 66.497 και οι νεκροί ανέρχονται σε 1.218.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες ακόμη και για την κορύφωση της πανδημίας. «Οι ΗΠΑ είναι σε πολύ καλή κατάσταση» δήλωσε χθες, αναφερόμενος στην επάρκεια της χώρας σε αναπνευστήρες. «Τουλάχιστον 10 εταιρείες κατασκευάζουν αυτή τη στιγμή τις αναπνευστικές συσκευές, οι οποίες παρέχουν οξυγόνο στους πνεύμονες και είναι απαραίτητες σε ασθενείς που νοσούν βαριά από τον νέο κορωνοϊό», τόνισε.

Στην Ιταλία, αν και τα κρούσματα του φονικού κορωνοϊού ξεπέρασαν τις 100.000, ωστόσο ο ρυθμός εμφάνισης νέων μολύνσεων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαρτίου. Στη Βρετανία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.408 ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 22.000.
«Η έξαρση του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί τελικά να αρχίζει να επιβραδύνεται» επισημαίνει από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων αποτελεί μυστήριο, λόγω της ασυνήθιστης στρατηγικής της Βρετανίας να κάνει τεστ μόνο σε όσους είναι στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τη «Daily Mail», εκφράζονται φόβοι ότι σήμερα ενδέχεται να ανέβει σημαντικά ο αριθμός των νεκρών στη χώρα καθώς οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να μετρούν και τους θανάτους που καταγράφονται εκτός νοσοκομείων. «Μέχρι στιγμής, στους αριθμούς των θανάτων δεν περιλαμβάνονταν όσοι πέθαιναν από τον κορωνοϊό προτού μεταφερθούν στα νοσοκομεία», αναφέρει χαρακτηριστικά το επίμαχο δημοσίευμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ο Τραμπ συμφώνησε για την παραγωγή εμβολίων – Πάνω από 1 εκατ. Αμερικάνοι έχουν κάνει το τεστ

Κορωνοϊός: 4.615 νέα κρούσματα και 128 νέοι θάνατοι στη Γερμανία

Κορωνοϊός – Γερμανία: Πού οφείλεται το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα – Τα «όπλα» στη φαρέτρα της