Με περισσότερα από 63.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 έως και τις 30 Μαρτίου, η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που πλήττεται σφοδρά από την πανδημία. Τουλάχιστον στα στατιστικά. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους δεν ξεπερνούν τα 560, ρίχνοντας το ποσοστό θνησιμότητας στο 0,9%, πολύ χαμηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες. Ενδεικτικά στην Ιταλία είναι 11% και στις ΗΠΑ 1,8%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό θνησιμότητας είναι ιδιαίτερα χαμηλό, χάρη στα εκτεταμένα τεστ. Στις περισσότερες χώρες υποβάλλονται σε τεστ μόνο οι συμπτωματικές περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, ενώ η Γερμανία φιγουράρει πέμπτη στη λίστα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, έχει πολύ λιγότερα πραγματικά κρούσματα σε σύγκριση με χώρες που εμφανίζουν τον ίδιο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι πολύ διαφορετικό από το αντίστοιχο άλλων χωρών.

Από τα μέσα Μαρτίου, η Γερμανία ήταν από τις λίγες χώρες που ανακάλυψε έναν γρήγορο τρόπο να ανιχνεύει τον ιό. Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια τεστ που έχουν διατεθεί παγκοσμίως, προέρχονται από τη Γερμανία, συγκεκριμένα από μία εταιρεία με έδρα το Βερολίνο.

Η Γερμανία έχει ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα της κατά του κορωνοϊού: επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε στις αρχές Μαρτίου η Deutsche Bank, διαθέτει τις περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ευρώπη. Η χώρα των 82 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει 2.000 περίπου νοσοκομεία με συνολικά 497.000 κλίνες γενικής και άμεσης περίθαλψης.

Μία ακόμα σκέψη, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel είναι να χορηγούνται πιστοποιητικά στους πολίτες που είτε ξεπέρασαν τον κορωνοϊό, είτε δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν. Συγκεκριμένα, θα γίνουν μαζικές εξετάσεις, ώστε να ανιχνευθεί ποιοι διαθέτουν αντισώματα. Στη συνέχεια αυτοί θα επανέρχονται σε μία κανονικότητα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το σκεπτικό των αρχών, είναι ότι η χώρα θα ξυπνήσει πιο σύντομα από τον «λήθαργο», στον οποίο έχει μπει εξαιτίας της καραντίνας.

Οι επονομαζόμενοι «σοφοί» οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να διαφωνούν μεταξύ τους ως προς την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων, αλλά συμφωνούν στις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, λόγω της πανδημίας. Προβλέπουν ότι η χώρα θα γνωρίσει τη χειρότερη ύφεση από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από 11 χρόνια.

Το Βερολίνο, πάντως, συνεχίζει να απορρίπτει τα κορωνο-ομόλογα, εξαγριώνοντας τις δοκιμαζόμενες χώρες. Οι Ιταλοί εμφανίζονται αγανακτισμένοι. Νιώθουν ότι έχουνεγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Το αίσθημα αυτό οξύνεται και από το γεγονός ότι πληθαίνουν όσοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν οικονομικά. Πολλοί εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά, κι άλλοι πάλι εργάζονται χωρίς ακόμα να έχουν πληρωθεί, δημιουργώντας μία αίσθηση γενικής απόγνωσης.

Ο αρχισυντάκτης της La Repubblica την εκφράζει αυτή σε άρθρο με τίτλο «Αυτά θα τα θυμόμαστε». Η Ισπανία επίσης βράζει. Δημοσιεύματα χλευάζουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δείχνοντας επικριτικά προς Μέρκελ μεριά… Υπενθυμίζουν ότι οι εταίροι δεν ανταποκρίθηκαν ούτε καν στο αίτημα για προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά!

Ειδήσεις σημερα:

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Πάνω από 3.000 οι νεκροί – Περισσότερα από 163.000 κρούσματα

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Πότε είναι δυνατή η μετάδοση μέσω αέρος