Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ωκυτοκίνη, ευρέως γνωστή ως ορμόνη της αγάπης, στα πεπτικά προβλήματα που πυροδοτεί το στρες αποτυπώνει νέα ερευνητική μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταλήγοντας σε ευρήματα που δύναται να συμβάλουν στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την ανακούφιση ιδίως των γυναικών που επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από σχετιζόμενες με το στρες γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Η μελέτη που -υπογράφεται από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και δημοσιεύεται στο The Journal of Physiology– καταδεικνύει συγκεκριμένα πως η ωκυτοκίνη (ορμόνη της αγάπης και της ευεξίας, γνωστή για το ρόλο της στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα) επιδρά άμεσα στις νευρικές οδούς που ενέχονται στην απόκριση στο στρες έχοντας κατ’ επέκταση σημαντική επίδραση στην εμφάνιση πεπτικών προβλημάτων ή επιδείνωση των συμπτωμάτων  διαταραχών του πεπτικού συστήματος.

Το στρες επηρεάζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προκαλεί καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης (πόσο γρήγορα η τροφή πέπτεται και φεύγει από το στομάχι). Η καθυστέρηση στη γαστρική κένωση προκαλεί φούσκωμα, δυσφορία, ναυτία, και επιταχύνει την κινητικότητα του παχέος εντέρου με συνέπεια να προκαλείται διάρροια.

Επί μακρόν θεωρείτο πως η επίδραση της ωκυτοκίνης οφειλόταν στην απελευθέρωσή της στο αίμα έχοντας μόνο μικρή επίδραση στα νεύρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καινοτόμες μεθόδους που επιτρέπουν τον επιλεκτικό χειρισμό της δραστηριότητας των νευρώνων και των νεύρων (νευροκυκλώματα) στα οποία επιδρά η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, και μέτρησαν την επίπτωση της γαστρικής κένωσης και της κινητικότητας του στομάχου στο στρες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι, αντίθετα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, η ωκυτοκίνη διαθέτει μεγάλο ρόλο στην απόκριση του στομάχου στο στρες.

Χρησιμοποίησαν ζωικό μοντέλο διαφορετικών τύπων στρες -οξύ στρες, κατάλληλη προσαρμογή στο στρες και ακατάλληλη προσαρμογή στο στρες. Επιμόλυναν τους νευρώνες που ελέγχουν τα νεύρα και νευροκυκλώματα ωκυτοκίνης με νέους ιούς που μπορούσαν να ενεργοποιήσουν και να αδρανοποιήσουν και μέτρησαν τη μυική σύσπαση του στομάχου και τη γαστρική κένωση.

Και πράγματι η ενεργοποίηση των νευροκυκλωμάτων ωκυτοκίνης αντέστρεψε την καθυστέρηση στη γαστρική κένωση που παρατηρείται έπειτα από οξεία ή χρόνια αντίδραση στο στρες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται τόσο ο τόνος του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, όσο και η κινητικότητα του στομάχου.

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε παθολογίες που σχετίζονται με το στρες, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη, και παρουσιάζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα γαστρεντερικές διαταραχές, επισημαίνει ο καθηγητής Renato Alberto Travagli, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα τελικά στάδια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια σειρά μελετών για το μηχανισμό μέσω του οποίου η ωκυτοκίνη ρυθμίζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος στις γυναίκες που υποφέρουν από άγχος, και αυτό μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη στοχευμένων μεθόδων αντιμετώπισης.

 

Διαβάστε επίσης

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ποια ορμόνη έχει τη δύναμη να αναστρέψει τη γνωστική βλάβη

Πέντε ηρεμιστικές τροφές που νικούν το στρες

Η εύκολη άσκηση που ανακουφίζει τα προβλήματα πέψης